И Вие сте на ход: ГЕРБ иска ПП-ДБ да се откаже от Асен Василев, за да преговарят

Николай Денков би работил отново с Габриел, но ако Асен Василев остане

Йорданка Веселинова 21 март 2024 в 14:10 4250 11

Снимка БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС светкавично върна топката за преговорите в полето на ПП-ДБ и поиска от обединението да се откаже от съпредседателя на коалицията Асен Василев.

Доскорошните партньори в обединението днес решиха да си говорят, но с позиции в социалните мрежи. Преди минути от ПП-ДБ публикуваха декларация, в който искат от ГЕРБ да предложат как да се върнат на масата за преговорите. 

ПП-ДБ към ГЕРБ: Вие сте на ход, кажете как да продължим

Броени минути по-късно партията на Бойко Борисов отвърна, но с условие - незабавно публично политическо извинение и оттеглянето на Асен Василев от преговорите с услонието, че няма да участва в евентуален бъдещ кабинет. От ГЕРБ-СДС са категорични, че Мария Габриел трябва да е премиер и позицията ѝ изобщо не следва да се коментира. Позицията завършва по същия начин, като тази на ПП-ДБ -  с думите: "Вие сте на ход!"

ГЕРБ застава твърдо зад Мария Габриел и не отстъпваме от номинацията й за министър - председател! Разговори са възможни само след незабавно публично политическо извинение и след оттеглянето на Асен Василев от преговорите и от участието му в евентуален бъдещ кабинет!

Уважаеми колеги от ПП/ДБ, отговорността да кажем как може да продължим е взаимна. Действахте емоционално и не рационално, в пълно противоречие на всички договорки и в разрез с гласуваното доверие за реализацията на национален общ мандат. Поемете отговорност за действията на Асен Василев, разграничете се от него и нека заедно изработим план, адекватен на кризата, която умишлено създавате и към момента.

Вие сте на ход!

Денков иска и Габриел, и Василев

Междувременно в Брюксел премиерът в оставка Николай Денков заяви, че би работил и с Мария Габриел, и с Асен Василев. Той обаче изтъква, че доверието му в Габриел е счупено:

"Един премиер трябва да се справя без да се поддава на натиск, тя се е подложила и това е проблем."

Премиерът добави, че от вторник не е разговарял с Мария Габриел, но все пак, ако доверието бъде възстановено, би работил отново с нея. От думите на Денков стана ясно, че оттеглянето на Асен Василев е по-скоро невъзможно, тъй като го определи като "най-добрия финансов министър".

Относно исканията от ГЕРБ за извинение, премиерът заяви, че е бил обиждан от Бойко Борисов, Делян Добрев и Делян Пеевски, но не е искал извинение, тъй като "не сме в детската градина или в режим "ти мен уважаваш ли ме".

Колко дълго ще се тупа топката с мандата?

Вчера съпредседателят на ПП-ДБ Асен Василев обяви, че първият мандат е изчерпан, а Мария Габриел не може да е премиер на страната. Той заяви, че трябва да се гледа към реализирането на втория мандат - нещо, което от месеци ГЕРБ-СДС определя като невъзможно. На свой ред в поредица от интервюта представителките на преговорния екип на ГЕРБ заявиха, че Василев повече не може да е финансов министър на страната. Така доскорошните некоалиционни партньори си поставиха тежки условия, които и по думите на Василев, и по думите на Деница Сачева по-скоро означават нови предсрочни избори (и двамата заявиха, че по-скоро не са оптимисти за реализирането на мандат - б.а.)

Междувременно проектокабинетът "Габриел" е в Народното събрание и все така не влиза в дневния ред на депутатите, с което и конституционната процедура е блокирана.

И вчера, и днес лидерът на ГЕРБ Борисов даде заявка, че може да дадат последна отсрочка за преговори с ПП-ДБ - до петък, когато ще решат какво да правят с проектокабинета. Засега нагласите в ГЕРБ са, ако не успеят да се споразумеят с ПП-ДБ, да изтеглят със заявление проектокабинета и така отново ще се завърти политическата рулетка с мандатите. Това стана ясно от думите на Рая Назарян от преговорния екип на ГЕРБ-СДС, която тази сутрин пред Би Ти Ви обяви, че би препоръчала на Мария Габриел да оттегли кабинета, но крайното решение е нейно.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ могат  да си подават топката с това кой хвърля страната в поредните избори безкрайно дълго, тъй като в настоящата хипотеза няма никакъв обвързващ срок по конституция. Меджувременно Николай Денков ще продължи да е премиер в оставка, което може да остане така и с месеци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

11

Buriata

24.03 2024 в 10:23

За мен Христо Иванов трябва да бъде разследван за далаверите, които вършеше докато беше правосъден министър. Сгази яко лука и го хванаха с подкупи. За това набързо го покриха като го оставиха уж сам да напусне поста. Сега плюе по хората, които му спасиха задника. Такива като него са неблагодарници.

22548

10

dolivo

22.03 2024 в 08:08

Василев тъпо се оголи с детски изблици да му правят woke-атаки тип женомразие, некултурност, юридическа некоректност, и т.н., въпреки че казва негласни истини.

ПП се гушкаха с прасе, няма как да не се окаляш.

Сега тази кал се сочи публично нагло и лицемерно от изплакнатите публични лица на намагнитени фигури.

От цялата работа Путин и Радев се заливат от смях.

4038

9

Moirae

21.03 2024 в 20:38

Ама те от лудост на глупост паднаха. Къде е онзи Борисов, който измисляше нещо "оригинално".

2550

8

alfakentavur

21.03 2024 в 15:47

Юда, да, ама... Самият този Ал Капоне е бил министър-председател. Три пъти....

500

7

781000

21.03 2024 в 15:34

За пореден път ще си позволя да кажа, че правителство ще има, след дълги пазарлъци, а единственият проблем, който никой от тях не назова директно, е доста прост - поделянето на лапаницата.

1000

6

Юда

21.03 2024 в 15:32

Факта, че Мария Габриел се връзва на глупостите на Ал Капоне от Банкя, е достатъчно доказателство, че тя няма моралните ценности и норми да е министър председател на Р. България.

1005

5

ПР

21.03 2024 в 15:16

Странно се разпърдя-а нещата.Уж врътката/ротация де,беше обикновена процедура,да,ама не.Правителството,за 9 мес.,зададе категорична евро-атлантическа позиция на БГ.Асен Василев,направи всичко по силите си,за да се доближим на макс до еврозоната.И хоп-драма и комплот!Нещо много ми замирисва на кремълска,хибридна атака,особено с Тагарев-вън!Сега и Василев аут,е,кой остава?!Никога,ама никога,на една дума на ББ,съм не вярвал.Патологичен лъжец.Той и евро-атрантизъм?!Хайде,стига бе!

-1395

4

AlexT

21.03 2024 в 15:08

2 . Време е да се започне, да се споменава , че някои са слуги на мафията !! Крайно време е ..За Републиката ни , става дума ..
А Марчето да не се обижда толкова..Хахахахааааа ..
Все пак не е наречена глава на мафията , а само лице- слуга на Мафията ::))-
А в Италия е имало и ЖЕНИ шефове на клонове на Мафията ..:))..
Е , Марчето още не е достигнала такива ...висоти ..:))

-1395

3

AlexT

21.03 2024 в 15:07

Сикаджията не търси извинение заради Марчето/че била лице на мафията / ..
Той търси извинението заради себе си !! Всеки , който ще се извинява на Mарчето – всъщност ще отрече , че Боко е ..Мафията . ,, Т.е. , още един факт , който ще ни убеждава, че Мутрата , не е ..Мафия ::)
Ерго, едно : ‘’Извинете Марче, не сте лице на мафията’’ ,/ въпреки че сте в пълнолетна възраст и знаете миналото на Боко /,
означава , че Марчето , като официален представител на ГЕРБ - и ТЕ, Герб-ръководство, не са мафията...:))))
Това цели и Боко ..Че той не е мафията – с хората около него ...:)) Ами, извинявайте му се ..:)) Прането му да продължава ...

П.С. Една фундаментална истина започна да си пробива път в социалните само медии,засега, към днешна дата :))
С изключение на няколко политици и един- двама журналисти , и 2-3 Граждански организации, през годините нямаше публични изявления за ...мафията в България ...:)) Мълчание, подобно на путинска русия- там даже убиват и т.n..

Време е да се започне, да

500

2

781000

21.03 2024 в 14:52

Нещастници, правете каквото искате, само не ни занимавайте с противните ви физиономии, писна ни от вас !!!
Ако ГЕРБ искаха избори
- мандата върнаха ли неизплнен ? не, а можеха
- прословутия си проектокабинет внесохте ли за гласуване ? не сте
И за децата е ясно че ще направите правителство, а това извиване на ръце и крака и толкова долно и махленско че чак няма накъде, МИСЛИТЕ САМО ЗА ПАРИ И НИЩО ДРУГО
 
X

Да помогнем на украинските деца!