Христо Иванов: Заради Алексей Петров и Борисов влизането ни в еврозоната е под съмнение

OFFNews 01 февруари 2023 в 20:42 6356 5

Иванов

Снимка БГНЕС

Христо Иванов

Заради интереса на Алексей Петров и невъзможността на Бойко Борисов да се откъсне от своята биография в момента перспективата на България за еврозоната, за която самата ГЕРБ е работила, е поставена под съмнение.

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред бТВ, цитиран от пресцентъра на "Демократична България".

Думите му са по повод бойкота, който ГЕРБ, ДПС, БСП, "Възраждане" и "Български възход" дадоха срещу добавка в Кодекса за застраховането, внесена от служебния кабинет като условие от ЕС за влизане в еврозоната, проваляйки на два пъти гледането му в парламентарната икономическа комисия. Става дума за допълнителни гаранции за разплащанията по застраховка Гражданска отговорност в чужбина - т.нар. Зелена карта. ГЕРБ излязоха с аргумента, че това ще оскъпи застраховките Гражданска отговорност, уточняват от ДБ.

"Това са измислени страхове, които се правят от хора, които не искат на този пазар да се вкара европейска регулация. И тези хора си имат имена. Един от тях е Алексей Петров", бе категоричен лидерът на парламентарната група на ДБ, цитиран от пресцентъра на коалицията. 

Оттам уточняват, че той визира бизнесмена от "Лев инс", която е един от крупните играчи на пазара на автомобилни застраховки. И напомнят, че двама финансови министри на ГЕРБ - Владислав Горанов и Кирил Ананиев, са направили много, за да влезем в чакалнята на еврозоната - ЕРМ-2, за което заслужават похвала.

"Сега изведнъж ГЕРБ се отказва от това. Измененията в Кодекса за застраховане просто казват на Бюрото за Зелена карта у нас да спазва своите собствени вътрешни правила. Аз много ясно слушах на проваленото заседание на икономическа комисия ръководителите на бюрото, които казаха, че не могат да направят прогноза за покачването на цените на застраховките, защото факторите за тях са твърде много. Това са измислени страхове", подчертава Иванов.

По думите му затова ДБ и ПП трябва да са партиите, които след изборите да налагат политическия дневен ред - иначе ще плащаме данък "Минало", докато не можем да излъчим едно смело реформаторско управление.

"Трябва да покажем, че можем да нареждаме пъзела, че можем да подреждаме тази разбридана черга, в която се е превърнала България - хората да видят, че отнякъде започват да се подреждат нещата", изтъква Христо Иванов.

И добавя, че ДБ като коалиция е натрупала добър коалиционен опит и е показала как може да функционира една формация от няколко съставки без скандали и разправии.

Според него, ако има спорни теми в преговорите, те няма да са за листите.

"Разликите ни с "Продължаваме промяната" са идеологически, програмни, стилистични, ако щете. Ние залагаме на по-умерено поведение, те са по-енергични. Въпросът е да съвместим тези неща, защото едни хора харесват едно, други - другото", аргументира се Иванов, посочват от ДБ.

По думите му целта на съвместното участие на вота на 2 април цели не просто спечелването на първия мандат за управление, а ПП и ДБ отговорно, не разделяйки страната на две, а заставайки в средата като мост между всички легитимни интереси в България, да формират воля и посока за движение напред.

Иванов предупреждава, че евентуално управление в следващото Народно събрание между ГЕРБ, ДПС и БСП, които започнаха сближаване в отиващия си парламент, неминуемо ще предизвика обществен отпор, допълват от ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1017

5

IvoIvo

02.02 2023 в 14:06

Хубаво е преди да обвинява, човек да погледне първо себе си

22548

4

dolivo

02.02 2023 в 08:03

Дбилчо праща любоф на Жони, тц тц

А всъщност, застрахователите в България са кухи мутри, без покритие, и спазването на правилата ще фалира мигновено някой от едрите приятели на Боко.

Окопана трагедия

Фасадата на благоприличие и подкрепа трае до последния момент, след това действия няма

2073

1

Johnny B Goode

01.02 2023 в 22:40

Слушай Боко бе.
Той ги говори смислени, като за такива като теб с IQ като номера на обувките.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки