Христо Иванов: Няма мнозинство за това ВСС да остане постоянно действащ

OFFNews 22 януари 2015 в 10:25 2845 2

Христо Иванов: Няма мнозинство за това ВСС да остане постоянно действащ

Не може да сведем реформата в съдебната система до постоянно действащ или не Висшия съдебен съвет (ВСС). Няма конституционно мнозинство за това ВСС да остане постоянно действащ.

Това каза в интервю за БНР министърът на правосъдието Христо Иванов. Според него обаче мнозинството е твърдо решено да реформира Съвета. 

Според министъра, това че има разминаване в мнозинството в частта за ВСС, не е драматично. "Важното е, че и партиите от опозицията застанаха зад идеята и възможността за конституционно реформиране на ВСС", каза още Иванов. 

Той обясни, че основната цел на стратегията е реформирането на ВСС. "Когато сме съставяли стратегията, ние сме мислили какво може да стане с минимални конституционни интервенции, както и без тях, защото нямахме никакво очакване, че ще се събере подобно мнозинство. В момента ние минаваме на друго ниво на реформиране на ВСС като възможност. Какво ще успеем да договорим, да убедим парламентаристите и т.н., предстои. Съдебната стратегия не е реформата. Това беше един предварителен сериозен тест за намерението и готовността на парламента. Виждаме, че доколкото не просто стана неудобно да си "против" реформата, стана неудобно да не си "за" стратегията и това е много важно. Имаме много голяма готовност за разговори", каза още той.

В сряда стратегията за съдебна реформа беше подложена на критика от вицепрезидента Маргарита Попова, която я нарече "план за действие". Според нея плановете на министъра на правосъдието няма как да се случат през 2015 година.

"Струва ми се, че трябва да се въздържаме от непрекъснати структури формули и структурни промени, да обърнем внимание повече на подхода за решаване на делата. От това страдат хората. Как се събират доказателствата, какъв е подходът за оценка на доказателствения материал и в какво реално време се случва това", каза Попова и обясни, че "качеството на продукта, който съдебната система дава" ѝ липсва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков