Христо Иванов: Ако на мястото на Гешев застане Сийка Милева, няма да е промяна

Йорданка Веселинова 11 май 2023 в 14:29 3031 3

Христо Иванов пред журналисти в парламента

Снимка БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Христо Иванов

"Това е важна политическа заявка, която се ползва с моята подкрепа", каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.

Изказването му е по повод на думите на издигнатата за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел, която поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. По време на представянето на приоритетите си Габриел каза, че първата задача на правосъдния министър в нейния кабинет ще е да внесе искане за оставката на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната система.

Христо Иванов обаче припомни, че това не е първият опит за смяна на Гешев - това направиха както Янаки Стоилов, така и Надежда Йорданова. Инициативите обаче не срещнаха одобрение във ВСС. Съпредседателят на ПП-ДБ изрази съмнение, че можем да станем свидетели на "поредния напразен опит". Той е на мнение, че въпросът е каква е идеята на Мария Габриел и на ГЕРБ за промяна на прокуратурата, ВСС и цялата система.

"След странния инцидент с г-н Гешев, който повдигна толкова много въпросителни и съмнения за инсценировка, той вече вероятно е нетърпим дори за онези сили, които доскоро са го крепели на поста, и е много важно да сме сигурни, че не става дума просто за освобождаване от един човек, който е достигнал отвъд своята полезност. Ако на мястото на Гешев бъде назначен някой с профила например на Сийка Милева, разбираме, че това няма да е никаква съществена промяна."

Той коментира и другата заявка на Мария Габриел за конституционна реформа. По думите му е нужна повече конкретика, за да не стане смяна на един главен прокурор, вече станал неудобен заради непремереното си поведение, с някоя по-удобна фасада със същото съдържание.

"Не бива да се отказваме от усилията да има правителство България и трябва да проведем сериозен разговор, имайки предвид ограниченията, които имаме и които са известни на ГЕРБ. Трябва да намерим начин да не отидем на избори, да има правителство и да има съдебна реформа", каза още Иванов.

По думите му тези неща не са взаимно противоречиви, а свързани. "Ние от самото начало на този политически цикъл сме обявили ясно ограниченията, при които работим, и те не са неизвестни за ГЕРБ. От тази гледна точка е обща задача да намерим възможните решения при тези параметри", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

3

Деспин Митрев

15.05 2023 в 10:54

То и бай ви Ристю да е правосъден министър - пак няма да е промяна. И сега може да си уговаря делата във ВКС :(

1047

2

Ivetcheto

12.05 2023 в 13:21

тоя угодия няма вече

10212

1

Човека

11.05 2023 в 14:40

Готвят нов седемгодишен мандат на някой. Да ни бетонират в блатото докато имат мнозинство.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews