Горанов: Искров пое ангажимент да подаде оставка тази седмица

Ивайло Анев 22 юни 2015 в 13:40 2907 6

Снимка БГНЕС/Боби Тошев

Владислав Горанов и Иван Искров

Иван Искров ще подаде оставка тази седмица, имаме ясно заявен ангажимент от него. 

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод дълго чаканата оставка на управителя на БНБ.

„Дали ще е днес или утре, това естествено е лично решение на действащия управител на БНБ", уточни Горанов. Той призова Искров да го направи, за да се оттегли, запазвайки своята репутация.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви преди по-малко от месец, че Искров е заявил готовност да се оттегли на 19 юни, но до оставка така и не се стигна.

Мандатът на гуверньора изтича през октомври, но депутатите вече приеха законови промени, които улесняват предсрочното прекратяване на мандата му при избор на негов заместник. 

Има четирима номинирани за поста му, а срокът за посочване на кандидати изтече миналата седмица. ГЕРБ предложи бившият зам.-министър на финансите Димитър Радев, който в момента е съветник във финансовото министерство. Реформаторския блок обяви подкрепата си както за Радев, така и за Бисер Манолов, който е член на УС на гаранционния фонд. От АБВ номинираха Виктор Йоцов, работил в БНБ, а Патриотите - ректора на Висшето училище по застраховане и финанси Григорий Вазов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки