Гонят депутати на ''Възраждане'' от 2 комисии след посещение в Москва

Йорданка Веселинова 28 февруари 2024 в 11:34 4389 10

Снимка БТА/Минко Чернев

Костадин Костадинов, Възраждане

Правилникът на Народното събрание (НС) ще бъде променен, за да може мнозинството да извади представители на "Възраждане" от парламентарни комисии заради посещение в Москва.

Предложението бе внесено днес от ПП-ДБ, но бе спряно от партньорите им в некоалицията ГЕРБ и ДПС с мотива, че противоречи на правилника и трябва да мине, след като първо бъдат приети промени в самия правилник за работа на Народното събрание.

Днес НС трябваше да гласува три проекторешения, внесени от Явор Божанков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ, с които да се извадят депутати на Костадин Костадинов от комисиите по външна политика и отбрана. Предложението дойде заради скорошно ми посещение на политически форум Москва.

Според трите проекторешения Ангел Георгиев и Ивелин Първанов се освобождават като членове на комисията по външна политика, като Първанов отпада и от състава на комисията по отбрана.

Първоначално предложенията бяха приети като точка от дневния ред с мнозинството на "сглобката", което предизвика скандал още преди реалното гласуване на предложенията. В поредица от процедури по начина на водене депутати от групата на Костадин Костадинов призоваха председателя на НС Росен Желязков да оттегли проекторешенията, защото представлявали "грубо закононарушение" и са противоконституционни. Желязков заяви, че залата ще гласува и ще се произнесе, а дали са противоконституционни, ще каже Конституционният съд.

Цвета Рангелова от "Възраждане" цитира Правилника на НС и заяви, че проекторешенията му противоречат, тъй като членове на комисията се освобождават с писмени предложения от парламентарната група, от чиято квота са.

БСП определи предложенията на ПП-ДБ като "скандални", а ИТН настояха да няма подобен произвол на мнозинството. На свой ред вносителят на едно от предложенията Явор Божанков заяви, че не може в комисията по отбрана, която гласува текстове за военната помощ за Украйна, да има хора, които ходят в Москва и се срещат с представители на партията на Путин. След гласуването се очакваше "Възраждане" остана с един представител в комисията по външна политика и с нито един в тази по отбрана.  

В средата на дебата бе дадена 15-минутна почивка, през която да бъдат раздадени текстовете на депутатите. След края ѝ обаче Росен Желязков предложи проекторешенията да бъдат отложени, като предложението му мина с гласовете на всички без ПП-ДБ. В отговор Явор Божанков обвини партньорите си от ГЕРБ-СДС и ДПС във фалшив евроатлантизъм и формиране на нова коалиция.

"ДПС няма да позволи по никакъв начин националната сигурност на страната да бъде увреждана с каквито и да било срещи с режима на Путин. Но ще се научим да правим нещата както трябва. Когато правилникът на НС не позволява нещо да стане, ще променим правилника", отвърна му Йордан Цонев от ДПС.

След това и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС заяви, че правилата трябва да се спазват винаги, а не само когато на някой му изнася да го прави. Тя също заяви, че правилникът може да се промени. Така темата темата за премахването на "Възраждане" от комисията по отбрана приключи до промяната на правилника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-690

10

nms

28.02 2024 в 17:11

Теорията ми е че никой нищо не прави срещу копейката, защото е удобен да сплотява избирателите , отделно привлича една част от избирателите, които иначе не се знае какво ще правят. А самата копейка му е екстра да е контра и опозиция без да се налага да пипва власт. Уин-Уин е ситуация за всички, е до момента в който имат над 20% и изведнъж ще стани от играчка-плачка

135

9

Far Rider

28.02 2024 в 16:08

Късо.п.ишкин и бандата му трябваше да бъде изгонен от парламента и разследван още при участието му в сборището на неофашистки партии в Милано на 4 декември. Само, че в Задунайская губерния НИКОЙ НЕ КАЗА дори 1 дума за това. Без значение с каква политическа ориента са декларирали медиите, но всички мълчат. За сметка на това направиха страхотна реклама за ходенето в Москва и активираха русофилите да крещат по всеки ъгъл колко са велики от "Възраждане". Това са фактите. Нека не си затваряме очите.

345

8

Джендо Джедев

28.02 2024 в 15:19

Dido,

Коментарът ти е малко в стил "А вие що биете черните?". За съжаление от малцинствата се възползват всички, не е само БСП. Дори и хорицата на Костя "Късото" Копейкин. Че ДПС не са стока - не са, то и ГЕРБ не са. Ама тия полезни идиоти от "Възраждане" са орбити над останалите.

723

7

user4eto

28.02 2024 в 15:18

В такъв случай заглавието на статията е подвеждащо.
Все още никого не гонят.

2550

6

alfakentavur

28.02 2024 в 13:54

Трябва всички да ги изгонят и от България.

Всички "националисти", които са парламентарно представени, в почти цяла Европа, са рашистки мекерета.

Разчита се на първосигналната реакция на нискоинтелигентната маса народ като чуе, че някой е "патриот" и да му прави евала и да го следва и да приема казаното от него за вярно. Поради липса на мисловен процес.

-690

5

nms

28.02 2024 в 13:30

Оффнюс винаги показва копейката с тоя колаж, драг им е на сърцето.

2099

4

Mateevk

28.02 2024 в 13:30

Ликът на този на фона на портретите на Ботев и на Левски! Сигурно биха го заплюли от стената, ако можеха. А ако пък Вазов успее да отмести камъка си, не ми се мисли какво ще стане.

1419

3

Dido

28.02 2024 в 12:27

@ Джендо - а за ДПС не е ли крайно време?Мммм?Или Сопола може още 33 години да си разиграва циганите , помаците и турците?Ама мълчиш и не говориш, нали?

345

2

Джендо Джедев

28.02 2024 в 11:55

Крайно време е "Възраждане" да бъде обявена за незаконна партия.

А на тоя сурикат и двамата от портретите с кеф лично биха му чепнали зелката ако се подвизаваше по тяхно време.

400

1

демотиватор

28.02 2024 в 11:45

Гледам на снимката: Ботев - Копейкин - Левски, в тоя ред, явно след позиране.
А бе вие майтапите ли се, презентирате ли, асоциирате ли или к'во ?!?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки