ГЕРБ се регистрира за вота в последния ден, Борисов не казва кой е кандидатът за кмет на София

Очаква се лидерът на ГЕРБ да обяви името на 17 септември, когато столицата празнува в деня на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

OFFNews 13 септември 2023 в 07:14 2554 1

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/архив

Днес изтича срокът за регистрация на политическите формации в Централната избирателна комисия за местните избори на 29 октомври. 

В 10 часа днес  - последни от парламентарно представените партии, документите на ГЕРБ ще внесат административният секретар на партията Цветомир Паунов, народният представител Тома Биков, председателят на МГЕРБ Георг Георгиев и членове на младежката структура, съобщиха от формацията на Бойко Борисов.  

ГЕРБ подкрепя независимия Станислав Владимиров за кмет на Перник, който по-рано тази година напусна БСП. В Благоевград ГЕРБ подкрепя Илко Стоянов, който през 2021 г. беше издигнат от „Има такъв народ”. 

В Монтана от ГЕРБ обединяват сили със СДС за настоящия кмет Златко Живков. В Кюстендил партията подкрепя независимия и сегашен градоначалник Петър Паунов. В Силистра ще бъде издигнат депутатът и бивш областен управител Ивелин Статев. В борбата за местния вот остават и настоящите кметове от ГЕРБ: Живко Тодоров – в Стара Загора, Даниел Панов във Велико Търново и Калин Каменов във Враца. За нов мандат начело на Бургас партията застава зад Димитър Николов.

Номинацията за Казанлък е на сегашната кметица Галина Стоянова, а в Хасково партията отново подкрепя Станислав Дечев.

"В ГЕРБ спорове около кандидатурата за кмет на София няма, има варианти. Със сигурност ще бъде силна кандидатура", коментира настоящият градоначалник на столицата Йорданка Фандъкова по Нова нюз. 

Кандидатурата за неин наследник на поста ще бъде обявена от Бойко Борисов. Според източници в партията най-вероятно това ще стане в неделя - 17 септември, когато столицата празнува в деня на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, Отсега обаче е ясно, че това няма да е председателят на парламента Росен Желязков, чието име се спрягаше за поста заедно с това на председателят на СОС Георги Георгиев, както и независими кандидати. 

По данни на комисията до вчера 53 партии и 9 коалиции са се регистрирали за вота в края на октомври. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика