ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха бюджета, но не решиха дали ще го подкрепят

Йорданка Веселинова 19 април 2023 в 14:57 2932 4

Брифинг в НС

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Асен Василев, Деница Сачева, Томислав Дончев

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха бюджета, но не решиха дали ще го подкрепят. Това стана ясно на съвместен брифинг в Народното събрание. По-рано двете коалиции проведоха среща в огледалната зала на парламента.

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС са се обединили около позицията, че дефицитът не бива да надхвърля 3% от БВП, а данъците няма да се увеличават. Има единодушие и около приемането на ключовите закони за еврозоната, преизчислението на пенсиите по швейцарското правило и увеличение на учителските заплати до 125% от средната за страната.

Деница Сачева от ГЕРБ заяви, че срещата е протекла в конструктивен тон и не е имало политическо наддаване, каквото обикновено има при подобен тип разговори.

Двете формации обаче все още не са постигнали единодушие дали ще подкрепят Бюджет 2023. От ГЕРБ-СДС са категорични, че ще подкрепят само проектобюджет, внесен от редовно правителство. По думите на Сачева другите варианти са "аварийни възможности". От ПП-ДБ обаче смятат, че няма да има време редовен кабинет да изготвя тепърва нова план-сметка. Асен Василев дори е на мнение, че ако до средата на юни няма нов бюджет, това ще създаде значителни затруднения за финансовата система на страната. 

"За да може да се приеме бюджет до средата на юни, той трябва да започне да се приема следващите една или две седмици", добави той.

След срещата, на която в крайна сметка бе обсъден само видът бюджет и приоритетите на двете формации от предизборните програми, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС решиха да проведат и среща с експерти от Министерството на финансите. 

До момента план-сметката на държавата бе препъникамък между двете коалиции.

Междувременно служебният премиер Гълъб Донев заяви, че ще внесат проектобюджета в края на месеца, ако до този момент не е формирано редовно правителство.

НС удължи бюджета: Без 25 ст. отстъпка за гориво, ново увеличение на пенсиите няма да има, остава швейцарското правило

В края на декември миналата година 48-ото Народно събрание удължи стария бюджет, като вече четири месеца държавата всеки месец разполага с 1/12 част от парите за 2022 г. В удължителния закон депутатите разписаха, че той ще важи четири месеца, в които не влиза времето без избран парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

3

AlexT

19.04 2023 в 17:33

3..И ако си мислите ,че ще променяте страната със Законопроекти ОДОБРЕНИ от БОКО , доган и сие , ЛЪЖЕТЕ се..Просто загуба на време ..А и за голяма част от гражданите на България – ще им „замирише”на коалиция герб- ПП-ДБ, колкото и да я отричате. Самият допир до тях- да предлагате нови Законопроекти, с ТЯХ !? – вече е нова ЗАГУБА на ОЩЕ гласове ,...Предложете Законите си , като Правителство на МАЛЦИНСТВОТО ! Не сте мафия, не сте руски агенти, не сте мутри- мултимилионери , все още имате доста гласове- граждани гласуващи за Вас..Другото ще е ПРОВАЛ , тотален и бърз...Така мисля .. ..

С две думи от мен..

-1395

2

AlexT

19.04 2023 в 17:31

2.2. Ако не успее.., правиш Правителство на МАЛЦИНСТВОТО и ПУБЛИЧНО ПРЕДЛАГАШ своите си Законопроекти, които явно са в ПОЛЗА на НОВА , Европейска България, а не в полза на мафията-статуквото и руските агенти ..Нека да ги отхвърлят , ако искат- но да е ВИДНО, ЯСНО артикулирано, пропагандно – КОЙ за КАКВО се БОРИ в България ..Едно такова правителство в малцинство има право и възможности за ТАКАВА политика ..Нещо повече ..Бидейки в ОПОЗИЦИЯ МОЖЕ, ако не са заспали депутатите и , анонимните , да ПОКАЖЕ какви са евентуалните „законопроекти на коалицията на герб” – с другите партиии:)..А там пътят ще е ЯСЕН : Заради безопастността, свободата, оправдаването, избелването на името му , реабилитацията на ЕДИН СЕЛСКИ МАФИОТ , управлявал България , е ПО- ВАЖНА от ИНТЕРЕСИТЕ на НОВА , СВободна ,Демократична България !? Интересът на един криминал – е по-важен от този на интереса на България !? Това е положението ...
И ако си мислите ,че ще променяте страната със Законопроекти ОДОБРЕНИ от БОКО ,

-1395

1

AlexT

19.04 2023 в 17:29

Alexander Vladimirov
Когато започнеш да РЕАБИЛИТИРАШ МАФИЯТА , започваш законодателство С нея , избелваш,”забравяш престъпления и корупция – 12-15 годишни, ”забравяш „ милиарди усвоени в джобове , руски проекти и данъци неплащани и т.н. Когато косвено одобряваш „дейността на другаря гешев- НИЩОНЕПРАВЕНЕТО по отношение на”деянията”,на дадена хора от герб, когато ЗАПОЧВАШ да имаш КОНТАКТИ -за ЗАКОНИ НОВИ с тази партия герб, нещата никак не вървят на ДОБРЕ , според мен , с две думи ..
Кое е по- доброто , според мен :
1.Оставяш боко от Банкя да си прави коалиция за управление- с когото си иска / дпс, бсп, итн, копейкин / ..:)) Ако успее- е добре за ДБ-ПП, предвид скорощните местни ибори / Опозицията МОЖЕ да предлага свои Законопроекти и да опровергава лъжите на боко- той вече е ясен, каква „Съдебна реформа иска да прави” : справка :Реф. Блок : /,
2. Ако не успее.., правиш Правителство на МАЛЦИНСТВОТО и ПУБЛИЧНО ПРЕДЛАГАШ своите си Законопроекти, които явно са в ПОЛЗА на НОВА , Европ

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews