ГЕРБ сама ще разследва полицейското насилие

Юлиан Христов 01 февруари 2012 в 14:00 1822 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ сама ще разследва случаите на полицейско насилие. Във временната анкетна комисия ще има шестима депутати от ГЕРБ, един независим и нито един представител на друга партия.

Комисията ще разследва убийството на Мирослава от Перник, задържането на сем. Начкови от Мировяне и общинския съветник от ДПС и кандидат за депутат Иса Бесоолу. Той беше пуснат под гаранция от 3000 лева от Апелативния съд в Пловдив. Беше задържан през 2010 година заради предлагане на подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на пари от касата на общината.

Останалите партии бойкотираха ГЕРБ, след като управляващите поискаха комисията да е на квотен принцип, т.е. да имат най-много депутати в нея: 6 от ГЕРБ, по 2-ма от Коалиция за България и ДПС, по един от Синята коалиция и "Атака" и един независим.

Коалиция за България отказа да излъчи представители с мотива, че в тази комисия "ГЕРБ ще разследват сами себе си". Те искаха комисията да е на паритетен принцип и да се занимава само със смъртта на единия от похитителите на убитата Мирослава от Перник. Предложението им беше отхвърлено.

Ще подкрепим създаването на анкетна комисия, но няма да приемем комисията да бъде на квотен принцип, при който ГЕРБ и независимите да имат мнозинство, заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов.

„Политическият усет показва, че незабавно трябва да приемете независим орган на парламента, който да разследва този случай. Не сме против да се разследват и другите случаи, но нека да не смесваме този случай в Перник, в който има груби нарушения“, каза по време на дебатите в парламента депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. Според социалистите смесването на случаите в една комисия цели „замитане“ на истината.

Временната комисия ще оглави Красимир Ципов. Членове ще са депутатите Димитър Лазаров, Пламен Нунев, Цветан Сечанов, Емил Радев и Румен Иванов. В комисията влиза и независимият Димитър Колев.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews