ГЕРБ и ПП-ДБ няма да си поделят областните управители на квотен принцип

OFFNews 20 юни 2023 в 12:40 4164 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Николай Денков, министър-председател

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС търсят консенсусни фигури за областни управители. Постовете няма да бъдат разпределяни на квотен принцип между двете формации, каза пред журналисти премиерът Николай Денков. 

Той добави, че номинациите не са готови и още се обсъждат имената.

"Със сигурност нито изпълнителната, нито законодателната власт трябва да излиза извън правомощията си. От другата страна задължение на третата власт (съдебната власт - б.а.) е да осигури доверие в това, което прави", каза още той.

По думите му последните събития са изсветлили много процеси, нарушаващи доверието. Заради това премиерът призова членовете на ВСС да се замислят дали работят за възстановяването на доверието в съдебната система, или допълнително задълбочават проблема. Изказването му е в отговор на думите на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че партиите търсят начин да назначат удобен главен прокурор. Повод за думите му е позицията на ПП-ДБ, в която призовават Борислав Сарафов да подаде оставка.

Относно думите на Радев, че би било грешка, ако България изпрати снаряди и оръжия на Украйна Денков заяви, че има решение на Народното събрание, което трябва да се изпълнява, за да се помогне на Украйна.

"Аз не виждам как ще завърши тази война, докато войната не спре по начин, по който да създаде устойчив мир. Много е лесно да се каже "дайте да спре войната и да установим мир", но когато се установи несправедлив мир, следва нова война. Това е примерът от историята.

Денков заяви още, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще номинират по един кандидат за наследник на Мария Габриел. В събота Урсула фон дер Лайен поиска от Денков две номинации за еврокомисар на България - един мъж и една жена. След това премиерът е поискал двете коалиции, подкрепящи кабинета, да номинират по един техен представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!