ГЕРБ: И какво, ако вотът не мине?

Александра Маркарян 18 септември 2013 в 09:12 3054 19

Не е важно дали ще мине вотът на недоверие. Нито едно правителство в най-новата история на България не е свалено с вот на недоверие. Като позиция обаче трябва да заявим категоричната си позиция, че правителството трябва да си спести мъките и да даде възможност гражданите да направят нов избор. 

Това каза в сутрешния блок на bTV депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов. 

Бившият зам. финансов министър обясни, че причините за внасянето на вота на недоверие са за липсата на управленска отговорност, липсата на стабилност и липсата на перспектива. Според него "Атака" има своя шанс сега да покаже позицията си. "Нашето усещане е, че те ще продължат да подкрепят правителството", заяви депутатът, като отхвърли твърденията, че ако вотът на недоверие не мине, така ГЕРБ дават комфорт на правителството за следващите 6 месеца

"Няма сделка и внушението, че по този начин правим услуга на правителството е малко странно. Това е единствената възможна позиция на парламентарната опозиция - да показва отношението си към поведението на управлението", каза той.

Горанов обясни, че БСП и ДПС нямат сетивност към случващото се. "Те имат апарат, който на всяка цена трябва да настанят във властта", каза той. По думите му хората остават нечути и по този начин се губи ценно време за решаване на важните проблеми.  

Според него ГЕРБ няма проблем да е в изолация в настоящия парламент. "Сега стоим в изолация с удоволствие", коментира той и обясни, че партията му не прави сметки за това с кой може да се обедини в един бъдещ парламент. "ГЕРБ винаги се е борил да носи самостоятелно отговорността на държавата", каза той и допълни, че естествените партньори на партията са формациите в център-дясно

В същото студио депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски призова колегите си от опозицията за подкрепа. Той припомни, че предстои дебат по бюджета, по приоритетите за държавата, по програмата на правителството и за отчета за първите 100 дни на кабинета на Орешарски. Той обясни, че в момента правителството се нуждае от широка подкрепа. "Ние самите имаме претенции към назначенията", каза депутатът. Според него назначаването на Джейхан Ибрямов не е добро решение, защото от професионалната му биография не става ясно дали има опит в инвестиционното проектиране. 

"За мен това не е добро решение. Нашата работа като депутати обаче е да търсим отговорност от работата на всяко едно министерство и ще задаваме непрекъснато въпроси, ще искаме отчети", каза Михалевски. Той обясни, че все пак на новия зам.-министър ще бъде даден шанс. "Не мога да го променя, аз нямам власт", така червеният депутат обясни възможностите за промяна на решението за назначаването на Ибрямов. "Гласувайте с нас и ще имате тази възможност", предложи му Владислав Горанов.

Михалевски смята, че внасянето на вота на недоверие е заради "липсата на познаване на материята" или защото вероятно има друг мотив. Според него единствената причина за искането на вота е  печелене на време, в което ГЕРБ да се консолидира. "ГЕРБ искат отсрочка, да се съберат, защото доверието към тях е спаднало", обясни Михалевски.  

"Искаме да сложим списък от приоритети на масата. Отговорът, който получихме, е вот на недоверие. Рискът е огромен, влизаме в спирала. Ситуацията е тежка, имаме ограничено време", алармира Михалевски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews