ГЕРБ и ДПС не успяха с контракомисия за подслушване по изборите

Георги А. Ангелов 04 август 2021 в 12:46 2471 0

Маноил Манев

ГЕРБ и ДПС се опитаха да създадат парламентарна комисия за проучване на “всички факти и обстоятелства за СРС, използвани от МВР спрямо граждани в предизборната кампания за 46-ото Народно събрание”. Предложението им беше отхвърлено. “За” гласуваха 82 депутати, "против" - 69 и "въздържали се" - 64. Това беше пореден опит за създаване на "контракомисии" след двете, които трябва да направят ревизии на предишното управление и за незаконното строителство на "сарая на Доган" на Росенец. 

"Тази комисия е единственият вариант според мен да приключим с плакетните изказвания на министъра на вътрешните работи или на някой друг, на политически лица”, каза депутатът от ГЕРБ - СДС Маноил Манев. Според него “когато МВР започне да прави избори, когато министърът на вътрешните работи започне да се хвали, че е направил изборите и е избрал Народното събрание, повярвайте ми, негов пратеник може да почука на всяка една от вашите врати, когато сте от другата страна на неговата палка".

Бойко Рашков и служебното правителство ограничиха вота, с който ГЕРБ правиха мнозинства 12 години и управляваха България с 200 хил. гласа, които не заслужават, заяви заместник-председателят на групата на БСП Георги Свиленски. И даде примери:

"Квартал "Христо Ботев" в 24-ти МИР 8 секции с ромско население, за 45-ото Народно събрание с министър г-н Терзийски, 1912 гласа за ГЕРБ. 80 % от всички гласоподаватели гласуват за ГЕРБ. 46-ото Народно събрание - само 2 месеца след 4 април същите тези 8 секции - 121 гласа за ГЕРБ. Ето това е резултатът г-н Манев. Ето това е резултатът, това е истината. Това е истината не само в кв. "Христо Ботев". Това е истината в цяла България. Това свърши г-н Рашков, това свърши служебното правителство".

Манев от ГЕРБ му отговори, че ако не се направи такава комисия, явлението ще остане.

Под маската борба с купения и корпоративния вот се извърши неправомерна намеса в изборния процес, заяви заместник-председателят на ДПС в парламента Йордан Цонев. “Даже, когато говорим за модела, който искаме да разградим, казваме, че искаме да разградим модела, при който държавните органи са превърнати в бухалки. Ние имаме клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания. Тук вината на ГЕРБ е огромна”, каза още Цонев. Той попита новите партии, които искат да изчегъртват този модел дали това може да стане със същите средства.

“Горските в смесените региони са функция на ДПС”, репликира го председателят на групата на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. "Както е лицемерно ГЕРБ да говорят за полицейското насилие, по същия начин е лицемерно вие да говорите за натиска на горските", каза Тошко Йорданов на Йордан Цонев.

До края на седмицата парламентът ще обсъди създаването на още една контракомисия. Депутатите от ГЕРБ са събрали подписи и са внесли проект на решение за създаване на временна комисия за незаконосъобразни действия на компетентните органи на полуостров Буджака край Созопол. С него те изпълняват желание на ДПС, което не беше одобрено в пленарната зала на едно от първите заседания на новия парламент. На Буджака имот има издателят Иво Прокопиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови