ГЕРБ: С ДПС искаме извънредно заседание за цените на тока още тази вечер

Кристина Минчева 21 май 2024 в 18:56 2484 2

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

ГЕРБ-СДС и ДПС поискаха извънредно заседание днес, по време на което да се изслушат председателят на КЕВР и зам.-министъра на енергетиката. Заседанието ще започне в 19:30.

"Внесохме искане в деловодството на Народното събрание за свикване на извънредно заседание още днес по темата за цената на електрическата енергия. Видяхме, че днес имаше много бурни дебати по тази тема. Искаме да се спре със спекулацията по тази тема и българските граждани да са уведомени за това, което се случва", обяви на брифинг в парламента Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. 

Тома Биков също посочи, че искат още днес да се приключи с темата. 

"Днес нямаше смисъл от това заседание, не смятаме, че и от ново заседание има смисъл, затова го предлагаме - да се приключи с този свободен ден на предизборната кампания", допълни Биков.

По-рано днес от БСП и от ПП-ДБ също поискаха изслушване на председателя на КЕВР Иван Иванов и на министъра на енергетиката Владимир Малинов. Председателят на Народното събрание Росица Кирова обаче съобщи, че Малинов е в чужбина и не може да бъде изслушан, затова от ГЕРБ викат зам.-министъра на енергетиката.

На председателски съвет на партиите в Народното събрание, проведен на 17 май, от БСП поискаха изслушване и на председателя на КЕВР Иван Иванов, както и на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов заради планираното увеличение на цената на тока от юли с 30% в определени населени места. 

В дневния ред на днешното извънредно заседание обаче точка за изслушването на Малинов и председателя на КЕВР нямаше. От БСП настояха тя да бъде гласувана и Малинов и Иванов да бъдат изслушани.

Росица Кирова заяви, че няма да подложи точката на гласуване, защото министърът на енергетиката отсъства, а председателят на КЕВР ѝ обяснил в телефонен разговор, че няма да бъдат предприети действия до края на юни.

"Няма да подложа на гласуване тази точка, защото на председателския съвет се разбрахме, че ако има опасност да има промени по отношение на цената на енергията преди края на предизборната кампания, ще включим точката в дневния ред. Ако няма такава опасност, следващото Народно събрание може да изслуша председателят на КЕВР. Аз се свързах с г-н Иванов и той ме увери, че няма да бъдат предприемани действия преди края на юни и това, което е изпратено като писмо от АЕЦ "Козлодуй" за увеличаване на цената, е било оттеглено и исканото увеличение е преразгледано. Според него, ако има увеличение, то ще бъдат между 3-4% и няма основание за притеснение", посочи Кирова.

По-късно изслушване на председателят на КЕВР и министъра на енергетиката поискаха и от ПП-ДБ. Съпредседателят Кирил Петков обяви, че започват събирането на подписи за провеждането на ново извънредно заседание на Народното събрание.

На брифинг в Министерството на енергетиката на 16 май министър Малинов заяви, че с по-малко от 30% ще поскъпне токът за бита от 1-ви юли и правителството търси начин как да компенсира дефицита във Фонда за енергийна сигурност, за да не се стигне до драстично по-висока цена за домакинствата.

По думите му това ще се случи преди Комисията за енергийно и водно регулиране да се произнесе за новите цени на електрическата енергия. Към днешна дата дефицитът във Фонда възлиза на 432 млн. лева.

Междувременно стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" е подал заявление пред Комисията регулатор за увеличение на тарифите за бита - и то значително.

"Във връзка с това енергийното министерство е провело разговори с ръководството на централата. Уговорено е да се направи допълнителен анализ, да се оптимизират параметрите и да има последващо заявление с оптимизирани цени, така че да не се стига до увеличаване на цената. Такъв ангажимент е поет от ръководството на АЕЦ. Това няма да доведе до намаляване на безопасността на централата", уверява още Малинов.

Той обяснява още, че е обсъдена възможността на правителството да компенсира натрупания в предходен период дефицит във Фонд "Сигурност на електроенергийната система".

"Този дефицит до края на регулаторния период ще достигне над 530 млн. лева. Правителството ще вземе съответните мерки, за да компенсира този дефицит и това да не се отрази върху цената на битовите потребители на електроенергия", каза служебният министър.

На 19 май пред бТВ Владимир Малинов увери, че съществено поскъпване на цената на тока за битовите потребители няма да има и е осигурен финансов ресурс от държавния бюджет за покриване на задълженията на Фонд сигурност на електроенергийната система.

Той има уверението на АЕЦ "Козлодуй", че в понеделник в предстоящата седмица ще подадат ново заявление с по-нисък процент на увеличение на цената в микса на регулирания пазар.

"Всеки по-голяма дял в цената за битовите клиенти би трябвало да заемат и възобновяемите източници. Увеличението на цената може да бъде минимално в рамките на инфлационните процесите в последната една година", посочи Малинов.

В днешното извънредно заседание точка за цените на тока не бе включена, а вместо това, в продължение на часове, депутатите дебатираха вече взетото решение от НОИ за увеличението на пенсиите от 1 юли с 11%.

ПП поискаха изслушване на Главчев за пенсиите, той не каза нищо ново

Кристина Минчева

Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11925

2

klimt

21.05 2024 в 19:52

Ккато добре знаем тактиката на БГ мафио...пардон политиците.Първо създавате проблем,после намирате решение за него и вас.

11925

1

klimt

21.05 2024 в 19:50

Колко грозотия на едно място?
 
X

Радане, как го издържа Волгин?