Френският посланик: Срещал съм Сидеров преди 20 г. и не исках да повторя

OFFNews 09 януари 2014 в 08:09 17234 18

Ксавие дьо Кабан, посланик на Франция
Ксавие дьо Кабан, посланик на Франция

"Срещал съм Волен Сидеров преди двадесетина години, когато той работеше за вестник "Демокрация". Не си спомням подробности от срещата, но след нея не исках никога повече да се виждам с него".

Това разказа в студиото на БНТ френският посланик Ксавие дьо Кабан по повод инцидента на борда на самолета София-Варна. Сред потърпевшите бе и служителят на френското посолство Стефани Дюмортие.

Посланикът изтъкна, че в чисто човешко качество би било редно Сидеров да се извини за нападките си. "Аз не мога да кажа дали е имало престъпление, не съм разследващ орган. Проблемът бе, че нашата служителка е била заплашена, защото е франзцузойка и член на френското посолство. Този депутат е казал, че като има право да провери нейната самоличност, което мисля, че не може да е вярно. Той не е полицай", обясни дипломатът на чист български език.

Той добави, че Стефани Дюмортие не е чула с какви думи е била обиждана, защото не разбира достатъчно езика. "Случва се понякога, когато хората да нервни, да псуват и обиждат. Но след това, когато се успокоят и мислят, че не са се държали коректно, е нормално да се извинят", каза посланикът. Той посочи, че съобщението на посолството за инцидента е редактирано няколко пъти. Едната корекция е била заради техническа неточност. Отпаднала е и думата "пиян" по адрес на депутата. "Мисля, че е било точно така, но не можем да го докажем", каза Ксавие дьо Кабан.

По думите му няма дипломатически скандал между България и Франция по повод на инцидента. Нашите отношения с Министерството на външните работи са изключително добри. Какво могат да направят те, риторично попита дипломатът.

"Стефани е доста добре. Проблемът не е чак толкова голям с нея, а за другите пасажери. Тя не е бита, а друг е бил нападнат", коментира още Дьо Кабан.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки