Фандъкова: Палатките пред ПСА са незаконни, протестите след 22 часа са забранени

Подписах доклада на арх. Здравков, започва подготовката на архитектурен конкурс за Княжеската градина

OFFNews 18 август 2023 в 12:20 3611 2

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС/архив

Организаторите носят отговорност за хората, които нощем пазят ПСА. Палатките пред паметника са незаконно поставени, а политиците, които използват преместването на паметника на съветската армия за предизборни цели, знаят, че протестите след 22 часа са забранени.  

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА, след като снощи бяха задържани четирима души, нападнали палатковия лагер и ПСА с димки.  

Кметът подчерта, че Столична община е съгласувала с протест без поставяне на палатки, което прави "палатковата блокада" пред паметника незаконна:

"Решението на Столичната община е много ясно – преди няколко месеца Столичният общински съвет (СОС) взе решение за преместване на ПСА, който е държавна собственост. Аз изпратих това решение на тогавашния областен управител. Вече има действия по изпълнението му."

Йорданка Фандъкоива призова лидерите на политическите формации, които протестират пред паметника, да спазват закона. "Всъщност, организаторите, лидерите на политическите партии, които стоят пред паметника, носят отговорност за живота и здравето на хората, които водят, за да стоят цяла нощ", добави столичният кмет. 

Фандъкова коментира, че се притеснява някой да не пострада в тези "политически битки" и затова е разпоредила да има полицейско присъствие. Провела е разговор с директора на Столичната дирекция на вътрешните работи, за да се вземат превантивни мерки. 

Тя напомни, че освен решението за преместването на паметника, в решението на СОС се поставя задачата за провеждането на архитектурен конкурс за Княжеската градина. "Вчера подписах доклада на главния архитект, с който стартира подготвянето на заданието за архитектурния конкурс и плана за Княжеската градина", каза още Йорданка Фандъкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

18.08 2023 в 17:42

Айде де, махни ги, кметицо!

-685

1

Козин Човков

18.08 2023 в 15:35

Като са незаконни, недей само плямпа, а изпрати милицията да разгони ***oeдовците. Ама нали "нашата милиция ни пази"!
 
X

Да помогнем на украинските деца!