Европейската комисия прекрати мониторинга над България и Румъния

OFFNews 15 септември 2023 в 12:20 2430 1

ЕК

Снимка Архив

ЕК

Европейската комисия прекрати Механизма за сътрудничество и проверка спрямо България и Румъния от днес. Той бе създаден за двете държави през 2006 г. преди приемането им в Европейския съюз, съобщиха в съвместно изявление от министерствата на правосъдието и на външните работи. 

Напредъкът на България и Румъния в областта на върховенството на правото ще бъде оценяван единствено в рамките на годишния цикъл в тази насока, приложим и за всички останали държави членки на ЕС.

Последният доклад за България е от 2019 г., когато ЕК оцени напредъка на страната ни като достатъчен, а изпълнението на критериите - като задоволително. Въпреки това механизмът за наблюдение остана.

Страната ни бе оценявана по отношение на независимостта, професионализма и ефективността на съдебната система, борбата с корупцията и действията срещу организираната престъпност.

През ноември 2022 г. ЕК прекрати изготвянето на доклади за напредъка на Румъния.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел коментира, че прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание, българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз.

"Това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. Те ни мотивират да останем концентрирани и да работим целенасочено върху реализирането на националните ни приоритети за успешно завършване на процеса на европейска интеграция на България в европейското семейство", допълни Габриел. 

Министърът на правосъдието Атанас Славов определи решението на ЕК като значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България в областта на върховенството на правото.

Прекратяването на механизма коментира и премиерът Николай Денков. 

"Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната", заяви министър-председателят.

От името на правителството той благодари на Европейската комисия и на ръководителите на европейските държави за това, че са оценили напредъка на България и Румъния.

Премахването на специалния мониторинг, който продължи близо 17 години, значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в Еврозоната, смята той. 

Процесът за прекратяване на мониторинга започна с нота от 6 юли 2023 г. на Европейската комисия, с която ЕК информира Съвета и Европейския парламент за намерението си да затвори механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

На 19 юли Съветът изпрати писмо до ЕК с решение на Корепер 2 (Комитет на постоянните представители на правителствата от ЕС), в което отчита напредъка в областта на върховенство на правото на България и Румъния и намерението на ЕК да прекрати мониторинга. 

С днешното финално решение на Комисията за оттегляне на решението за създаване на механизма, мониторинга престава да съществува.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!