Ето ги селата и градовете, в които валят регистрации точно преди изборите

Георги Савчев 17 октомври 2023 в 19:37 5247 1

В 343 населени места има необичаен ръст на заявленията за гласуване по настоящ адрес

Снимка Getty Images

В 343 населени места има необичаен ръст на заявленията за гласуване по настоящ адрес

В 343 населени места, в които се избира кмет на кметство, има необичаен ръст на регистрациите и заявленията за гласуване по настоящ адрес.

Сред рисковите населени места са с. Сигмен (Карнобат), където при население от 245 жители с право на глас, новорегистрираните по настоящ адрес са 147, а исканията за гласуване по настоящ адрес - 156. В димитровградското село Бодрово при население от 281 пълнолетни жители, новорегистрираните по настоящ адрес са 112, а исканията за гласуване по настоящ адрес – 132. В с. Чирен (Враца) с население 1055 жители с избирателни права, новорегистрираните по настоящ адрес са 319, а постъпилите искания за гласуване по настоящ адрес – 560. В с. Неофит Рилски (Ветрино) с население 1235 с право на глас новорегистрираните по настоящ адрес са 285, а подалите искания за гласуване по настоящ адрес – 482.

Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ изготви анализ на адресните регистрации при изтичане на срока за регистрация за гласуване по настоящ адрес за изборите за общински съветници и кметове на 29 октомври.

"Посочените в доклада населени места в общия случай представляват кметства, в които избирателите избират кмет на кметство, като при такъв висок процент на допълнителни лица в избирателите списъци, това би променило сериозно изборните резултати в тези населени места, и в случай че регистрациите им са незаконосъобразни, би било повод за тяхното обжалване" - заявиха от МРРБ.

Предвид малкото оставащо време до местните избори, регионалният министър е сигнализирал "министър-председателя за констатираната тенденция".

В писмото до Денков регионалният министър заявява, че няма правомощия по Закона за гражданската регистрация да извърши проверка по обстоятелствата - такава може да инициират областните управители по подаден сигнал.

Ето пълния списък с населените места, които са идентифицирани в доклада и данните, свързани с тях:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

17.10 2023 в 22:28

И после партиите зад "изборните мигранти" ще колят и бесят с помощта на своя новоизбран кмет. А местното население ще страда отново и отново...

Кога ще заживеем почтено?!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки