Енергийният министър Росен Христов се скара на депутатите, че не работят

Депутатите приеха на първо четене Законопроект за изменение на Закона за енергетиката от възобновяеми източници

Ружа Райчева 31 май 2023 в 14:40 3196 1

Росен Христов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росен Христов в Народното събрание

Служебният министър на енергетиката Росен Христов се появи на изслушване в парламента, след като депутатите два пъти отправиха специално искане той да дойде, за да участва в дебат за Законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергията от възобновяеми източници. 

Вносител на законопроекта е Министерски съвет. Той е разработен с цел да насърчи използването на енергия от възобновяеми източници. Измененията са свързани с установената в Интегрирания план в областта на енергетиката и климата на България 2021-2030 г. национална цел за най-малко 27,9% дял на енергията от възобновяеми източни (ВЕИ) в брутното крайно потребление на енергия през 2030 г.

В началото на дебатите по законопроекта зам.-председателят на Народното събрание (НС) Росица Кирова съобщи, че министърът на енергетиката, неговият заместник и съветниците им са в командировка и няма как да дойдат и да участват в дебата. Впоследствие обаче от Министерството на енергетиката уточниха, че Росен Христов не е бил в командировка. 

"Във връзка с многократно повторените твърдения на председателстващата г-жа Росица Кирова и последвалите изказвания на редица народни представители, моля незабавно да бъде обявено в зала, че информацията за командировка на министъра на енергетиката, не е вярна. Моля да се поправи незабавно тази информация, която не отговоря на истината”, написа в изявление началникът на политическия кабинет на Росен Христов.

При идването си Росен Христов коментира, че обсъжданият законопроект е много важен за българската енергетика, както и за възстановяване на средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев обяви, че Министерски съвет е написал "некадърен" законопроект и че сега се налага депутатите да чистят нередностите в законопроекта. В този момент Росен Христов взе думата и на висок глас обяви на депутатите, че е крайно време и те да работят:

"За повече от месец работа няма редовно правителство. Така че, ако някой трябва да си връща заплатите, със сигурност не е министър. Ние сме извървяли целия процес по разработката на закона, включително и обществено обсъждане по приетия ред, където се получени над 100 страници коментари, които са отразени до голяма степен."

Според него думата "некадърен" не може да се припише на един документ. По думите му не е било лесно този законопроект да се изработи така, че всички страни да са доволни, защото влияе на много сектори. 

Енергийният министър е на мнение, че депутатите си правят политическа кампания на негов гръб.  "Моето присъствие не виждам как помага на целия процес", каза още Росен Христов, като думите му предизвикаха голямо оживление в залата. 

Лидерът на парламентарната група на БСП Георги Свиленски призова Росен Христов да се успокои. Той се извини на депутатите, че дебатът ще трябва да продължи докрай. "Министърът сигурно ще си изпусне нервите още няколко пъти. Все пак не идва често тука", добави Свилнески. 

В крайна сметка депутатите приеха законопроекта на МС на първо четене. От 193 гласували, "за" бяха 142, "против" - 46, а петима се въздържаха. По предложение на Делян Добрев от ГЕРБ бе прието срокът за обсъждане между първо и второ четене да бъде удължен на 28 дни, така че да се изчистят нередностите от законовите текстове. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

723

1

user4eto

31.05 2023 в 16:10

Както каза вчера при Дремджиев, бившия шеф на АЕЦ Козлодуй - тоя да си кара катамарана а не да се занимава с енергетика, от която и понятие си няма."

Росенеееее, пътувай!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика