Eнергийният министър определи споразумението като трудноизпълнимо, ДПС и ГЕРБ готови да му искат оставката

Йорданка Веселинова 04 октомври 2023 в 12:15 4772 1

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

След заседанието на енергийната комисия ресорният министър Румен Радев определи споразумението между кабинета и енергетиците като "трудни за изпълняване". Минути по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов го призова или да подава оставка, или да дойде в парламента, за да обяснява.

Борисов добави, че повече няма да си рискува партията заради "аматьори".

Днес парламентарната комисия по енергетика одобри споразумението между кабинета и протестиращите енергетици, което вчера бе договаряно повече от шест часа. След минути се очаква да започне и гласуването на текстовете в пленарна зала. Междувременно ресорният министър Румен Радев определи споразумението като "трудни за изпълняване, но изпълними".

"Да не си затваряме очите. Да не се преструваме, че няма стол в стаята. Истината е, че са големи и натрупвани с годините проблемите във въглищният сектор. Те няма да рефлектират върху сигурността на енергийната система и енергийните доставки. Стремим се да не доведат до застрашаване на трайните решения за работните места.", коментира още той пред журналисти в НС.

На свой ред лидерът на ГЕРБ запита къде е бил министърът вчера, когато се договаряше споразумението:

"Аз не знам тези министри какво са правили вчера, когато е подписвано споразумението. Нали вчера си сложихме подписите, след като часове наред се водеха преговори. Ако сега министърът казва, че това не е изпълнимо, да дойде да го каже на трибуната и да гласуваме против (...) Или да си подаде оставката, или да дойде да ни обясни. Аз повече няма да си залагам партията за аматьори, които не знаят единия ден какво говорят - единият обижда миньорите, другият - че споразумението няма да сработи."

Борисов коментира още, че вчера е трябвало камерите да бъдат пуснати, за да не се стига до излишно напрежение. По думите му ключова роля в постигането на решение имал депутатът от ДПС Делян Пеевски. Борисов заяви още, че след вчера все по-смешно става говоренето за трите управляващи партии като "некоалиция".

В същия тон дойде и изказване от Делян Пеевски, който обяви, че ако Румен Радев се е подписал под неизпълнимо споразумение, то ДПС веднага ще му поиска оставката. Депутатът също призова министърът веднага да дойде в пленарна зала.

"Да си заминава. Ние всички сме дали доверието си на кабинета, но то не е безгранично. Ако нещо не се изпълни от дадените на хората обещания, ние всички ще бъдем до хората тук отпред."

Лидерът на БСП Корнелия Нинова определи сключеното споразумение като "прах в очите" и целящо единствено разпределението на фирмите между ГЕРБ и ПП-ДБ. Тя обяви още, че партията ѝ няма да подкрепи в зала споразумението. Червената лидерка каза, че министърът е казал истината, а това споразумение е безсмислено.

Намеци за клатещия се стол на Радев

В петък, когато се проведе извънредната лидерска среща, Борисов и Пеевски намекнаха, че столът на енергийния министър се клати.

"Да се надяваме, че енергийният министър ще се прибере най-сетне и ще си поеме ресора" - с тези думи лидерът на ГЕРБ Борисов нападна Румен Радев и даже намекна за вероятността да се поиска оставката му.

Ден по-рано той заяви, че това не трябва да се случи, защото било "некоалиционна практика". Днес обаче за пореден път промени мнението си.

В същия дух последва и изказване на санкционирания по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски:

"Енергийният министър къде е? Бил на някакво пътуване. Да се прибере и да си върши работата. Надяваме се да си я свърши и да бъде веднага тук. Нека си свърши работата. Ако не може - логичното е той сам да си тръгне. Затова е енергиен министър, да си върши темите."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

04.10 2023 в 13:33

Тиквата ли точно ще приказва за отмятане и какво трябва да се прави с ТЕЦ-овете? Ей го лойко през 2020:
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/borisov-obeshta-bryuksel-skorostno-da-zatvori-tec-ove
толкоз за боклука!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика