ЕК поиска Денков да номинира двама за еврокомисари

OFFNews 17 юни 2023 в 13:39 2516 0

Председателката на Европейската комисия

Снимка Getty Images

Урсула фон дер Лайен

Председателката Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо, в което се иска България официално да номинира еврокомисар, съобщи Би Ти Ви.

От ЕК са поскали правителството да направи две номинации - на жена и на мъж, а избраният от тях да довърши мандата на Мария Габриел.

Габриел подаде оставка на 15 май, когато взе първия проучвателен мандат за правителство от президента Румен Радев. Преди това тя отговаряше за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. Това бе втори мандат на българката - от 2017 до 2019 г. тя бе еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията "Юнкер".

Кой ще е новият български еврокомисар: Възможно е да поделим енергетиката с Естония

Според информация на OFFNews в новия кабинет се е обсъждала идеята България изобщо да не номинира наследник на Мария Габриел. Това обаче все пак трябва да се случи. До момента в медиите се завъртяха няколко имена, сред които това на Даниел Лорер.

Евродепутатът Цветелина Пенкова от групата на ПЕС в интервю за БНР миналата седмица заяви, че следващият български еврокомисар би могъл да поеме ресор "Енергетика", ако той бъде разширен. По думите ѝ две малки държави биха могли да си поделят този ресор, без да се създадат сътресения в блока. В момента еврокомисарят по енергетика е излъчен от Естония. Пенкова е на мнение, че България не може да поеме стария ресор на Мария Габриел, тъй като още с подаването на оставката ѝ той е бил преразпределен между двама еврокомисари. Тя обаче е категорична, че ключово е преговорите да започнат с разговори за ресора, а не за конкретни имена.

Когато Министерски съвет номинира човек за еврокомисар започва серия от интервюта. Мандатът на комисията "Фон дер Лайен" изтича в края на следващата година. Очаква се председателката да се кандидатира за следващ мандат, като дори и да бъде одобрена, то кандидатите за еврокомисари преминават през същата процедура. В средата на миналата седмица премиерът Николай Денков е провел телефонен разговор с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. След него стана ясно, че в следващите дни Европейската комисия ще поиска официално от България да номинира нов български еврокомисар.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков