ЕК: България има право на изисквания към сделката за бежанците с Турция

OFFNews 14 март 2016 в 15:22 3075 0

България има всички основания да постави своите изисквания към споразумението между Брюксел и Турция. Това заяви говорителят на Европейската комисия Маргаритис Скинас, след като в петък премиерът Бойко Борисов изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, в което настоя България също да може да връща бежанци от границата си. 

В писмото си до Туск Борисов поиска още страната ни да получи гаранции за границите си в споразумението с Турция. 

Брюксел обаче за момента се въздържа от категорична подкрепа за искането на България, стана ясно от изявлението на Скинас, който подчерта, че е по-добре да се изчака заседанието, вместо предварително да се правят коментари по поставените искания. 

За момента няма окончателно споразумение с Турция, а са договорени само параметрите на бъдещото споразумение, което трябва да се подпише окончателно в края на седмицата, посочи Скинас, цитиран от БНР.

В същото време стана ясно, че външният министър Даниел Митов е поискал от върховния представител на ЕС Федерика Могерини Брюксел да окаже подкрепа на държавите на първа линия, сред които и България, както и да се набележат спешни мерки за предотвратяване на пренасочване на миграционните потоци след затварянето на "Балканския маршрут".

Пред Могерини Митов е изложил отново исканията на България по споразумението с Турция. 

В отговор Могерини обяви, че като съсед на Турция България има важна роля при формирането на общата позиция на ЕС и мнението на страната ни ще бъде отчетено на всеки етап от вземането на решението. 

Очаква се окончателното споразумение с Турция да стане факт след дни. Според вече договореното Анкара ще получи от ЕС 6 млрд. евро помощ за справяне с бежанския поток. Двете страни се договориха още за всеки върнат в Турция сириец, опитващ да влезе нелегално в ЕС, друг признат сирийски бежанец да бъде приет в Европа по законен път.

Според неофициална информация обаче част от страните членки не одобряват напълно постигнатите до този момент договорки, осигуряващи значителни отстъпки за Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови