Единствено ДПС с шанс да оглавят комисия в Европарламента

OFFNews 02 юли 2014 в 08:01 4944 0

Бившия министър на околната среда Искра Михайлова, която влезе в Европарламента от листата на ДПС, е номинирана от групата на либералите за председател на комисията по регионална политика. Това вероятно е и единственият по-висок пост, който може да получи страната ни.

Работата на новия Европейски парламент днес продължава с определяне на ръководството на различните парламентарни комисии, като за първи път има шанс една от тях да бъде оглавена от български представител.

Евродепутатите от ГЕРБ и БСП се очаква да получат от квотите на Европейската народна партия и групата на социалистите по едно заместник-председателско място в комисия. Има шанс България за пръв път да бъде представена и в един от ръководните органи на Европейския парламент – Бюрото, където освен председателя и 14-те му заместници, участват и 5-има квестори.

Те се избират с таен вот, измежду евродепутатите, и отговарят най-вече за административните и финансови въпроси, свързани с дейността на колегите им. Гласуването предстои в ранния следобед, а преди това Европейския парламент ще обсъжда с председателите на Европейския Съвет и Европейската комисия резултатите от последната среща на държавните и правителствените ръководители на 28-те.

В дневния ред за днес са предвидени и отчет на приключилото вече гръцко ротационно председателство, както и представяне на програмата на италианското.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика