ДСБ поиска отлагане на гласуването на Кунева. ДБГ: Няма проблем да е днес

66 депутати ще могат да я назначат за образователен министър

Ивайло Анев 03 февруари 2016 в 09:30 4367 5

Снимка БГНЕС, Архив

Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов.

Да се отложи гласуването за избора на Меглена Кунева като министър на образованието, поиска зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов. 

Това стана малко след като депутатите се регистрираха днес, от което стана ясно, че кворумът в пленарна зала ще е 66 гласа. Това значи, че само 66 народни представители ще могат да изберат новия образователен министър. Това е нисък праг, като се има предвид, че само депутатите на ГЕРБ, които са обявили подкрепата си за Кунева, са 84.

"Моля да спазим Конституцията и да изчакаме премиерът, който днес е в чужбина, да представи лично госпожа Кунева", обоснова се Атанасов. По думите му точката за избиране на нов министър трябва да отпадне от програмата на Народното събрание и да се включи тогава, когато премиерът може да присъства лично. "Ние сами трябва да уважаваме институцията, която представляваме", категоричен беше Атанасов.

От партията на вицепремиера Кунева - ДБГ, които са коалиционен партньор на ДСБ, веднага репликираха. Димитър Делчев обяви, че нищо не пречи гласуването да е днес. "Няма да е прецедент да се гласува министър в отсъствието на премиера", обясни Делчев и добави, че в последните няколко дни Борисов е обявил подкрепата си за Кунева нееднократно.

Предложението на Атанасов за отлагане на точката все пак беше подложено на гласуване и отхвърлено. 63 депутати бяха "за", 67 "против", а 22 се въздържаха. Изборът на Кунева ще е днес в 14 часа след редовния блицконтрол. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки