Кунева обяви приоритетите си, иска решение за учебниците за 1 и 5 клас

OFFNews 02 февруари 2016 в 19:24 5160 6

Снимка БГНЕС, Архив

Вицепремиерът Меглена Кунева.

Три спешни приоритета за следващите месеци представи вицепремиерът Меглена Кунева на срещи с групите на ГЕРБ, РБ, АБВ, ПФ и БДЦ днес при представянето на номинацията й за министър на образованието и науката, съобщи пресцентърът на ДБГ.

"В спешен порядък следващите месеци трябват да бъдат завършени оставащите 16 (от общо 19) държавни образователни стандарти, за да може да влезе в сила Законът за предучилищното и училищното образование и да почне нормално следващата учебна година", посочи Кунева. Тя подчерта, че е важно да се намери скоростно решение с учебниците за първи и пети клас.

Според Кунева ключово е в обсъждането на учебните програми да има диалог и консултации с всички заинтересовани страни, за да не излиза както досега, че се правят на тъмно и това да създава излишно обществено напрежение.

Като втори спешен приоритет вицепремиерът посочи промените в Закона за висшето образование. Финансирането и приемът трябва да се основават на качеството, да са съобразени с пазара на труда, с приоритетите на държавната политика, посочи тя.

Третата непосредствена задача е акредитацията на сертифициращия орган по оперативна програма "Наука и иновации за интелигентен растеж". Това са средства за училищна инфраструктурата, за мерки срещу ранното отпадане на деца от училище, за иновации, за учене през целия живот, посочи Кунева. Трябва да се създаде добра организация за работа в министерството, коментира още вицепремиерът.

Сред дългосрочните си приоритети тя избори подобряването на резултатите на българските ученици в класации като PISA, модернизацията на образованието и прегледа на стратегиите в образованието.

На въпроси на депутати за патриотичното образование Кунева отговори категорично, че важните текстове трябва да останат в учебните програми, но еднакво важно е децата да имат функционална грамотност, за да разбират както четат. Кунева припомни, че през 2005 г. е била инициатор на превеждането на химна на българската просвета "Върви народе възродени" на 23 европейски езика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки