ДСБ: Подкрепяме правителството, защото няма разумна политическа алтернатива

OFFNews 03 декември 2023 в 16:16 2052 1

Изпълнителният съвет на ДСБ

Снимка dsb.bg

Изпълнителният съвет на ДСБ

"Демократи за силна България" заявяват "своята трайна подкрепа за кабинета Денков-Габриел, определяйки го като избор без разумна политическа алтернатива". Това се посочва в резолюция след заседанието на Изпълнителния съвет на партията.

Претенциите за влияние на ДПС върху мнозинството и политиката на кабинета Денков-Габриел се дължат изцяло на договорката между ГЕРБ и ДПС, която беше особено видима и на местните избори, заявяват още от ДСБ.

Националното ръководство на ДСБ ще "започне незабавно преговори с партиите от коалицията ДБ и от широката коалиция ПП-ДБ за уточняване на коалиционния формат на явяване на изборите за ЕП и прозрачен процес за номинация и подреждане на общите листи".

Публикуваме пълния текст на резолюцията на Изпълнителния съвет на ДСБ:

"1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори за коалицията ПП-ДБ и в частност за подкрепата за кандидатите на ДСБ. Оценяваме резултатите от изборите като задоволителни на национално ниво и като добри в големите градски центрове. Даваме си ясна сметка за пропуснатите възможности в някои от тях. Анализираме причините за това.

Отчитаме сериозен брой политически пробиви в множество малки общини и общо увеличаване на резултатите на Демократична България, сравнено с тези през 2019 г.

2. Категорично заявява своята трайна подкрепа за кабинета Денков-Габриел, определяйки го като избор без разумна политическа алтернатива. ДСБ зае държавническа позиция за създаване на стабилна централна власт, чрез настоящото правителство за постигане на високите национални цели – съдебна реформа, влизането в Шенгенското пространство и Еврозоната. За нас ключови са и реформите, които да създадат предпоставки за ускорено икономическо развитие, достигане на средноевропейски стандарт на живот. Именно затова участваме в мнозинството в Народното събрание, но оценката ни за управленските практики на ГЕРБ и ДПС през последните 14 години остават непроменени.

3. Подчертава, че претенциите за влияние на ДПС върху мнозинството и политиката на кабинета Денков-Габриел се дължат изцяло на договорката между ГЕРБ и ДПС, която беше особено видима и на местните избори.

Пред българския парламент стоят три големи предизвикателства:

А) Приемането на Закона за държавния бюджет.
Даваме си сметка за сложното парламентарно мнозинство, но ние от ДСБ вярваме, че чрез Закона за държавния бюджет правителството трябва да проведе по-смели реформи в държавата, насочени към рязко намаляване на публичните разходи за издръжка и за администрация, в името на стимулирането на бизнесите, които дават добавена стойност на българската икономика. Заявяваме, че между първо и второ четене народните представители на ДСБ ще бъдат гарант против разточителство на публичните разходи, защото ние виждаме повишаване на качеството на живот на българските граждани през силна икономика и бърз икономически растеж, а не през големи публични разходи.
Определяме като национално безотговорни заплахите на Президента на РБ да наложи вето върху държавния бюджет. Това би било прецедент, при който държавният глава се налага над волята на Народното събрание.

Б) Приемане на промени в Конституцията като първа стъпка от реформата на съдебната система и установяване на трайни гаранции срещу корупцията и злоупотребата с власт. Като част от промяната на конституцията за нас стои като незаобиколим въпрос безконтролната власт на служебните кабинети, която превръща държавата за неопределен период от време в квазипрезидентска република. Настояваме за приемането на промени, които да доведат до реформа на института на служебното правителство, като се въведат гаранции за това, че служебните кабинети ще имат роля не да превземат властта в държавата, а да направят преход при разрешаване на политическа криза.

В) ДСБ потвърждава начертания план пред правителството и след ротацията в кабинета Денков-Габриел да се продължи политиката на твърда подкрепа на сегашните приоритети на правителството.

4. Подчертава важността на следващите избори за членове на Европейския парламент за успешното икономическо развитие на България и нуждата от нов модел на активно участие на България във формиране на политиката на ЕС.
Отчита риска от превръщане на изборите за членове на ЕП в пропагандна кампания срещу членството на България в ЕС.
Възлага на Националното ръководство на ДСБ да започне незабавно преговори с партиите от коалицията ДБ и от широката коалиция ПП-ДБ за уточняване на коалиционния формат на явяване на изборите за ЕП и прозрачен процес за номинация и подреждане на общите листи с цел излъчване на най-голямата българска делегация в ЕП.

5. Съзнава важността от консолидиране на демократичната общност и необходимостта от обединяване в дясното пространство около Демократична България като водещ политически субект. В т.ч. виждаме реализирането на този процес през по-дълбока консолидация в самата Демократична България."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки