ДПС против намеса на държавата в сделката за ЧЕЗ

OFFNews 05 март 2018 в 16:29 4330 3

ДПС се обяви против намесата на държавата в сделката за продажбата на ЧЕЗ, а председателят му Мустафа Карадайъ заяви, че "ако властта се опитва да обсебва процесите, тя се превръща в диктатура".

Той коментира въпроса по време на пресконференция в рамките на семинар на партията.

"Два търговски субекта сключват договор. Тази е картината, докато ние говорим за отношения власт - граждани. Да, ако властта се опитва да обсебва процесите, тя се превръща в диктатура. Тук трябва да се намеси гражданското общество, но не онова гражданско общество, с което сме свикнали - неправителствени организации, а съставено от свободни и активни граждани, които познават процеса, носят своята отговорност и реагират", заяви Карадайъ.

По повод пожеланата от БСП, а след това - и от премиера Борисов намеса в сделката и придобиване на дял, Карадайъ заяви:

"Доскоро приватизирахме предприятията в страната, които наследихме от тоталитарния комунистически режим. Този процес все още продължава. Мисля, че остатъчният пакет от електроразпределителните дружества съвсем скоро, преди няколко години, мисля, първото правителство на г-н Борисов ги продаде на борсата, тоест ги приватизира. Само в рамките на няколко години ако властта и държавата има друго мнение, иска да развива друг процес, то според нас това не е либералният подход. Аз съм убеден, че ако има такъв ход, само след няколко години наново сигурно пак ще ги приватизираме тези придобити от държавата акции".

Последните 2 месеца властта генерира проблеми, заяви лидерът на ДПС и отново подчерта, че не е либерален подход държавата да се се меси в сделки.

Скандалът със сделката избухна през втората половина на февруари, когато стана ясно, че купувачът на ЧЕЗ ще е не кой да е, а Гинка Върбакова от Пазарджик с малката фирма "Инерком".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews