До месец трябва да е готова стратегията за борба с корупцията

OFFNews 24 февруари 2015 в 20:41 1881 0

Правителството ще разгледа на утрешното си заседание доклад на междуведомствената група, която анализира антикорупционните политики у нас и предлага насоки за превенция и противодействие на корупцията.

Като слабости в доклада са посочени липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол на антикорупционните политики и мерки.

Отбелязана е и липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията.

За преодоляване на пропуските се предлага изграждането на ефективна система от антикорупционни органи, както и провеждане на политика на превенция на корупцията чрез превантивен контрол за наличието на корупционен риск в законодателството и внедряване на системи за интегритет на държавните служители.

Докладът предлага още да се разработят антикорупционни планове за високорисковите сектори, както и създаване на механизъм за изпълнение и отчитане на стратегията за борба с корупцията.

В доклада се предлагат конкретни мерки по осем приоритета, които да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията.

Според заповед на премиера Бойко Борисов, която е от началото на годината, проектът на антикорупционната стратегия трябва да бъде внесен в Министерския съвет до 30 март от вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева и от министъра на правосъдието Христо Иванов.

Утре Министерски съвет ще разгледа и доклада на междуведомствената работна група, която извърши анализ на мерките и дейностите, предвидени в Резолюция 2178 на Съвета за сигурност на ООН от 2014 г. и на Стратегията за борба с тероризма в Сирия и Ирак, приета на 20 октомври 2014 г. от Съвет „Външни работи” на Европейския съюз.

Въз основа на документа кабинетът ще формулира конкретни предложения за предприемане на стъпки на национално ниво, включително промени в нормативната уредба, административни и организационни мерки по отношение на превенцията и противодействието на тероризма, радикализацията и екстремизма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!