Депутатите удариха казаните за ракия

Ивайло Анев 11 ноември 2015 в 14:56 12188 6

Малкият казан за ракия вече е с обем до 500 литра, а не до 1000, както беше досега. Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за акцизите и данъчните складове. 

Според поправките собствениците на малки обекти ще продължат да плащат налог от 550 лева на хектолитър чист алкохол, за миналите в категорията големи обаче данъкът е 1000 лева. 

Досега те са били с максимална вместимост над 1000 литра. Така дребните производители на ракия, които досега са варили в казани до 1000, вече ще плащат по-висок акциз.

„Никой не е посегнал на домашната ракия и на казаните. Хората, които имат казани в двора, гаража, избата си и варят до 500 литра с едно зареждане, могат да са спокойни. Ако са регистрирани и не лъжат в количествата“, каза Емил Димитров от Патриотичния фронт, който е вносител на промените.

По думите му от 500 литра нагоре обаче говорим за хора, които искат да правят бизнес.

След приемането на промените Таско Ерменков от БСП изрази съмнение, че това се прави в нечий интерес, който няма нищо общо с интереса на хората.

"В предишния закон обложихме градинките на баба, в която си гледа домати и репички, сега се правят опити да се удари варенето на домашна ракия", каза той.

Според Димитър Байрактаров от ПФ с един елементарен трик, с който се променя общата вместимост на селските казани от 1000 литра на 500 литра, те преминават в друг режим. "Практически се затварят над две трети от селските казани", обясни той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика