Депутат от ДПС осъден на 5 години затвор

Юлиан Христов 13 декември 2011 в 08:47 3461 0

Митхат Табаков

Снимка БГНЕС

Митхат Табаков

Депутатът от ДПС Митхат Табаков беше осъден на 5 години затвор от Софийски градски съд. През 2009 година, като кмет на Дулово, той е сключил неизгоден и нарушаващ Закона за обществените поръчки договор с фирма "Джеми", близка до семейството му. Договорът е за изграждане на нова ВиК система на Дулово.

Табаков и вторият осъден по делото - Алтан Чаушев, няма да имат право да заемат държавна длъжност в продължение на 6 години. Чаушев бе осъден на 4 години затвор.

Според обвинението договорът, спрян от регионалното министерство заради нередности в процедурата, е щял да донесе неправомерна печалба и съответно да ощети общината с 11 милиона лева. Общата му стойност е била 28 милиона лева.

Договорът за изграждане на инфраструктура за питейни и отпадъчни води е сключен по проект на Оперативна програма "Околна среда" в разрез със Закона за обществените поръчки.

Варненската фирма "Джема" е собственост на тъста на Сали Табаков, брат на подсъдимия Митхат Табаков.

Връзката между осъдения Табаков и собственика на "Джеми" ООД бе доказана и чрез Специални разузнавателни средства (СРС), които уличиха двамата в договаряне на конкурса. В офертата си фирмата е предложила да изпълни проекта за двойно повече време (над 1000 дни) от другите кандидати - сдружението "Кантиери модерни" (Италия) - "Главболгарстрой - Русе" АД и "Понс Одесос" ООД – Бургас. Въпреки това е предпочетена.

"Джема" дала само 15 години гаранция на инсталацията, а другите две фирми - 50 години безпроблемна експлоатация на водопровода. От прокуратурата уточниха, че "Джеми" ООД е и единствената фирма от участниците в конкурса, която не е била стандартизирана с европейски сертификат ISO. Въпреки това общинската администрация безпроблемно приема офертата й, тъй като от фирмата обясняват, че са "в процедура по сертифициране".

"Тази присъда ни удовлетворява и няма да я протестираме. Това е много сериозна присъда за опит за измама в особено големи размери. Опитът за измама е бил в размер на 11 милиона лева, но все пак е останал опит и не са успели да осъществят измамата", коментира наблюдаващият прокурор Пламен Георгиев, цитиран от "Фокус".

Адвокатът на депутата Българин Българинов обяви, че ще обжалва присъдата пред Софийския апелативен съд. По думите му делото е политическо и няма никакви юридически и правни аргументи, на базата на които Табаков да бъде осъден.

Вторият подсъдим - Алтан Чаушев, получи 4 години затвор, защото като шеф на комисията, определила фирма "Джеми" да изгражда водопровода в Дулово, той е "помогнал на Табаков да извърши длъжностно престъпление", според прокуратурата.

Делото продължи повече от две години. Табаков е подсъдим и по дело за вземане на подкуп в особено големи размери. Обвинителният акт беше внесен на 14 октомври тази година от Софийска градска прокуратура. Според обвинението, от октомври до 19 ноември 2004 година в Дулово и Силистра, като кмет на Дулово, Табаков поискал и приел 10 000 лева от управителя на "Водоснабдяване и канализация" ООД в Силистра Петко Горбанов. Табаков получил парите на 19 ноември 2004 година по собствената си банкова сметка, за да сключи договор с "В и К" ООД Силистра за изпълнение на обществена поръча с предмет "Дълбок сондаж и подмяна на уличната водопроводна мрежа на село Вокил, изследване на мрежата".

Митхат Табаков е роден на 1 август 1961 година в Дулово. По професия е лекар. Избран е за депутат от ДПС от Силистра.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews