Денков пред Би Би Си: Европа трябва да увеличи разходите си за отбрана

OFFNews 20 февруари 2024 в 10:26 547 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков е дал интервю за предаването "Хард ток" на Би Би Си с водещ Стивън Сакър. Министър-председателят е отговарял на въпроси за равнището на разходите за отбрана на България, поръчките на американски изтребители F-16 за българските военновъздушни сили, политиките на Европа за осигуряване на собствена отбрана, съмненията за заобикаляне на енергийните санкции от страна на Русия, стабилността на демокрацията в България и проблемите с корупцията.

Засегната е била и темата за разногласията около поста министър на външните работи след ротация през март. Денков е уверил, че българското правителство прави всичко възможно, за да предотврати възможно заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Той е коментирал и съмненията около дейността на "Лукойл - Нефтохим", като е отбелязал, че често се отправят твърдения в тази област, които след това не са подкрепени с доказателства.

По думите му на национално ниво в рамките на европейските регулации ние правим всичко необходимо, произтичащо от тези изисквания, но това не е достатъчно, защото проблемът е преди всичко на европейско ниво, а не толкова и на ниво отделни държави, включително и България.

Николай Денков е отговорил и на въпрос за готовността на Европа да осигури собствената си отбрана на фона на изявленията на бившия американски президент Доналд Тръмп относно военните разходи на страните от НАТО и блокирането на новата помощ за Украйна в Конгреса

"Убеден съм, че Европа трябва да направи повече – да увеличи разходите, да подобри интеграцията между силите, за да бъде подготвена по-добре за всякакви сценарии. От друга страна – ние трябва да направим всичко възможно, за да работим със САЩ и другите съюзници, защото заедно сме по-силни."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!