Денков: Отдавна да съм назначил всички зам.-министри, ако не участваше ГЕРБ

OFFNews 26 юни 2023 в 12:21 1330 0

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Николай Денков, министър-председател

"Твърдението на ГЕРБ-СДС, че в кабинета няма техни заместник-министри, е преувеличено. И при подбора на министрите, и при подготовката на управленската програма ГЕРБ участваха на най-високо ниво. Твърденията, че само ПП-ДБ взимат решения, не са верни. Ако не беше такъв процесът, отдавна да съм назначил всички заместник-министри и областни управители, защото химикалката е в мен."

Това каза пред журналисти премиерът Николай Денков. Думите му са по повод разприте в управляващото мнозинство от края на миналата седмица. Раздорът между коалициите се задълбочи в четвъртък, когато ГЕРБ, ДПС, БСП, Възраждане и ИТН решиха да открият процедурата за избор на нови шефове на Сметната палата и БНБ. От ПП-ДБ разчетоха в това поредната проява на алтернативните мнозинства в парламента. Часове по-рано Бойко Борисов за пръв път заговори за коалиционно споразумение, а в петък от ПП-ДБ заплашиха, че кабинетът ще подаде оставка, ако ГЕРБ не потвърди подкрепата за законодателната власт. През почивните дни лидерът на ГЕРБ обвини ротационните партньори, че са узурпирали цялата власт и повторно настоя за коалиционно споразумение. Междувременно същият призив бе отправян от депутатите от партията в серия от интервюта.

Днес Денков обяви, че предстоят срещи между ГЕРБ и ПП-ДБ както за управленската програма, така и за поисканото от Борисов коалиционно споразумение. Той намекна, че ако се стигне до неразбирателство по ключови теми ще се търси подкрепа с лобиране.

По думите на премиера работата в Министерски съвет е далеч по-конструктивна от тази в Народното събрание, но добави, че е оптимист, че все пак ще се намери подходящата формула. Той добави, че срещите не са спирали, както и че в Министерски съвет са водени такива с участието на Десислава Атанасова и Томислав Дончев.

Премиерът не изключи обаче възможността да подаде оставка, ако диалогът между двете формации не се възстанови.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews