Демерджиев: Неприятно е, когато политически и прокурорски кръгове си разчистват сметките

Вътрешният министър обясни, че е по-вероятно инцидентът с колата на Гешев да е сплашване, а не опит за убийство.

OFFNews 21 май 2023 в 12:41 1327 0

Иван Демерджиев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Иван Демерджиев

Изключително неприятно изглежда ситуация, в която политически кръгове и кръгове от прокуратурата си разчистват сметките. България очаква работеща прокуратура. Трябва да има обективен и еднакъв подход към всички производства. Надявам се да няма лов на вещици, а реални действия.

Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев пред БНР. В понеделник главният прокурор Иван Гешев даде изявление, в което той няколко пъти спомена "лицето Бойко Методиев Борисов" и обяви, че е получил послание, че трябва да се оттегли. 

По думите на Демерджиев влиянието между политици и магистрати е двупосочно.

"И двете власти правят опити да навлязат на терена на другата и да установят контрол там. От една страна политици през законодателната власт се опитват да навлязат дълбоко в съдебната власт и да влияят на магистрати, а от друга - част от магистратите се опитват чрез производства, които държат "на трупчета" да влияят на определени политици".

Като пример той даде започнатото преди три години дело "Барселонагейт". 

Министърът обясни, че тази практика може да бъде прекратена със законодателни изменения, които да дисциплинират прокуратурата при приключване на делата. Например правните актове на прокуратурата да се публикуват, така че да стават обществено достояние или като се дадат на структури на МВР правомощия за разследване на магистрати и лица с имунитет.

"Тогава, когато има паралелни компетенции в повече от една структура, все някоя ще стигне по далеч, ще си свърши работата и ще има реални резултати в борбата с корупцията, особено по високите етажи и на трите власти", коментира още той. 

Демерджиев посочи, че събитията в прокуратурата не влияят на работата на МВР, а от девет месеца в системата се провежда последователна политика, свързана с борба срещу корупцията.

По думите му има съществен напредък в разследването на инцидента с колата на главния прокурор. Според него е по-вероятно това да е  сплашване, а не опит за убийство.

"Това беше атентат. Дали е за сплашване или да бъде физически ликвидиран главният прокурор, това е недопустимо посегателство. Не искам да се ангажирам с конкретни версии, но в светлината на всичко, което се чу, на мен лично ми звучи по- вероятно да е действие, насочено да предупреди или да сплаши главния прокурор", посочи вътрешният министър.

За разменените обвинения между главния прокурор Иван Гешев и неговия заместник Борислав Сарафов Иван Демерджиев обясни, че двамата магистрати са признали практики и факти, за които отдавна се говори в правната общност: "Тези проблеми съществуват от години, но умело се прикриваха и премълчаваха".

През изминалата седмица Гешев обяви, че Сарафов е звънял на прокурори от Апелативни прокуратури, за да публикуват становища, в които искат оставката на обвинител №1 и поиска оставката му.

Часове по-късно "лицето Борислав "Боби" Сарафов", както Гешев многократно нарече директора на Националната следствена служба, обяви, че се страхува за живота си и поиска охрана, защото познава "методите" на шефа си.

"Много хора, в това число и аз, сочехме през годините тези проблеми, искахме те да бъдат видени и да бъде проумяно, че тези проблеми вредят не само на прокуратурата, не само на съдебната власт, те вредят на цялата държава. Те се премълчаваха и всъщност бяха признати в началото на миналата седмица. Това, че бяха признати от самите магистрати създаде впечатление, че сега тези проблеми са факт. Те бяха факт години назад, но умело се премълчаваха и прикриваха", каза Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки