Демерджиев: Назначен съм с мандат на президента. Когато той поиска моята оставка - ще я дам

Йорданка Веселинова 05 януари 2023 в 16:40 1211 0

Вътрешният министър Иван Демерджиев в НС

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Иван Демерджиев

"Назначен съм с мандат на президента. Когато той поиска моята оставка - ще я дам."

Това заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на изслушването му в Народното събрание. В края на 2022 г. БСП и ГЕРБ-СДС поискаха оставката му заради зачестилите случаи на незаконна миграция и загиналите полицаи.

БСП удари рамо на ГЕРБ за оставката на Демерджиев

"За последната година престъпността е нараснала с 2,2%, а разкриваемостта - с 2,9%. Повечето от случаите са свързани с нарушение на правилата на движение, като увеличението се дължи на засилените проверки по пътищата", каза Демерджиев.

Той добави, че има повече престъпления, свързани с телефонни измами, домашно насилие, кражба на автомобили, нелегална миграция и каналджийство. Разкриването на извършителите на телефонни измами е трудно, тъй като по-често те се намират зад граница. МВР е насочило усилията си към установяването на откраднатите вещи. Предстоят и две национални полицейски акции, свързани с разкриването на крадците на автомобили и каналджиите.

Относно казуса с 23-годишния полицай, който с униформа превозвал нелегални мигранти, Демерджиев заяви, че вече униформата и служебната карта не осигуряват протекция и изтъкна, че младият полицай е бил задържан от свои колеги. Той определи случая като успех.

Задържан е полицай за трафик на мигранти на магистрала ''Тракия''

"Това за мен е пример не за пробив или пропуски в полицията, а пример как в момента униформата и служебната карта не защитават никого, който извършва противообществени прояви. Аз се гордея със служителите, които са го спрели. Които не са се повлияли от служебната му карта и са го задържали незабавно", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки