Делчев: ГЕРБ трябва да осигурят подкрепа за съдебната реформа

OFFNews 12 юли 2015 в 17:02 3368 5

Депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев (ДБГ)

ГЕРБ, като мандатоносител, трябва да се мобилизират и да осигурят подкрепата на партньорите от управлението в полза на съдебната реформа, както мобилизираха подкрепа с рамковия договор за 16 млд. лева.

Това заяви депутатът от Рефроматорския блок Димитър Делчев. Припомняме, че именно той отсъстваше от заседанието на комисията, на която бяха отхвърлени предложените промени в Основния закон, даващи старт на реформата. От заседанието отсъстваха общо двама депутати от управляващото мнозинство - Делчев от Реформаторския блок, представител на ДГБ и Емил Димитров - Ревизоро от Патриотичния фронт, които не можеха да обърнат гласуването, въпреки че са декларирали своя положителен вот. От АБВ гласуваха против.

"Конституционните промени са важни и са приоритет на Реформаторския блок, заяви Делчев.

Според думите му, РБ е свършил много работа в тази посока и няма да спре да работи за довеждането на съдебната реформа до край.

АБВ трябва да спрат да се държат като поддръжници на статуквото и да подкрепят промените в основния закон, категоричен бе реформаторът. Той припомни, че промените, които в момента се намират за обсъждане в Народното събрание, са консенсусни, част от Стратегията за съдебна реформа. "А ние знаем, че АБВ подкрепиха тази стратегия", добави той.

По повод изявлението на Лютви Местан, че има готовност да се разговаря за съдебната реформа, но не с реформаторите, а с ГЕРБ, Делчев каза, че е неприемливо промените да се делят на "наши и ваши", защото промяната на конституцията е работа на цялото мнозинство, а целта е обща - справедлива съдебна система.

На въпрос за изборния туризъм Делчев заяви, че предложените от РБ и приети изменения, са адресните регистрации, направени в нарушение на закона, да се заличават служебно. Ще има глоба за кметовете, които не го направят и се опитват да прикрият опитите за подмяна на изборния резултат чрез "туристи", добави той.

Димитър Делчев е в Шумен на поредното обучение на активистите от „Движение България на гражданите" за местните избори. Решителността на ДБГ за единно явяване е безспорна, коментира Делчев. СДС също обявиха подкрепа за единно явяване, остава само ДСБ да кажат своето мнение и да вървим заедно към местните избори, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика