Даниел Вълчев: Правителството управлява на границата на оперетното

Западът няма самочувствието да води военни действия срещу Русия и компенсира със силно говорене, със сатанизиране

OFFNews 13 април 2022 в 10:39 6973 3

Даниел Вълчев

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Даниел Вълчев

Правителството ще извърши подлост по отношение на случая със Северна Македония. Ветото на България над преговорите ù за членство в ЕС ще се вдигне. Това прогнозира проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и министър на образованието в кабинета на Сергей Станишев (2005–2009 г.)

"Що се отнася до България, в такива сложни времена, когато в света, в Европа текат процеси, които не е много ясно накъде ще отидат, най-важното е да имаш силно държавно ръководство. Аз се опасявам, че като че ли някак си случайни хора управляват държавата в момента. (...) България традиционно няма самочувствието да поставя пред своите партньори - било пред ЕС, било пред НАТО - своите национални интереси. Първо, няма традицията да се вслушваме в това, което мислят хората и след това да можем членоразделно да го обясним на нашите партньори.

Ще дам пример със случая с Македония. Мнозинството от българите - правилно или не - считат, че докато не се предприемат определени действия от Република Северна Македония, не бива да вдигаме българското вето над нейното присъединяване, или по-скоро над започването на преговорите. Това, което си мисля, че ще стане, е че правителството в крайна сметка, съжалявам за тежката дума, но ще извърши една подлост. И това ще стане по следния начин: тъй като самата рамкова позиция на правителството - от преди доста време, от предно правителство - е сравнително сложен документ, тъй като актът на Народното събрание също е сложен документ, най-накрая ще се намерят едно, две много дребни неща, които уж са били извършени, след това ще се вдигне ветото и след това министър-председателят ще се усмихне широко и ще каже, че съвестта му е чиста", каза проф. Вълчев пред bTV. 

Попитан поемала ли е България ангажимент той отвърна, че не може да каже, "но когато ти се държиш като отличник в шести клас и постоянно искаш да угодиш на учителката, не е много трудно да се предвиди какво ще се случи накрая".

"Моето мнение е, че България е най-заинтересована Република Северна Македония да бъде в Европейския съюз - подчерта бившият министър на образованието. - Ние сме изключително заинтересовани, но това трябва да стане по определен начин, с определена процедура, с определена прозрачност и, най-важното, да се опитаме в този контекст да решим един, два, три от големите въпроси, които са наболели между нашите страни. А според мен те не са чак толкова трудни за решаване."

Оценка по шестобалната система за първите 100+ дни на правителството той не даде, но каза, че "отвън нещата изглеждат изключително хаотични. Ако трябва да бъда малко по-груб, бих казал - на границата на оперетното".

Според него във фокуса на управлението няма как да не стои фактът, че страната влиза в инфлационна спирала. "Фискалният резерв върви стремително надолу. Самият факт, че правителството онзи ден не можа да реализира една относително малка емисия от половин милиард, показва много неща. Познавачите знаят за какво става въпрос", отбеляза Вълчев.

Както и да се развият събитията в Украйна и отношенията на ЕС с Русия, той е категоричен, че "ние трябва да имаме правителство, което, първо, носи отговорност, а не единствено обяснява как за нищо не е отговорно, а пък реже ленти насам-натам". (...) И на второ място - правителство, което да гледа през българския национален интерес".

По повод последното професорът отбеляза, че "ние се държим традиционно пред нашите партньори като някакви хора с тежки провинциални комплекси".

"Ако България получава 40-50% от енергоизточниците си от Русия, няма нищо срамно в това да кажеш: "Вижте, нашата икономика не може да издържи на това. Ще ни компенсирате ли?". Какво срамно има в това? Едно е да си Португалия на другия край на Европа, друго е да си на няколкостотин километра. В това няма нищо противоевропейско. Просто ти поставяш своя национален интерес."

Войната в Украйна

Според юриста не е възможно сега, по време на неприключила война, да се води разследване на извършеното в Украйна.

"Ако искаме да направим истинско разследване и да се разбере кой какво е направил, това не може да стане в горещата част на конфликта. Това, което ми се иска да припомня, е, че преди 150 години един много умен мъж според мен правилно е отбелязал, че "най-много се лъже преди избори, след лов и по време на война". Това е Бисмарк. Според мен главно разузнаванията пускат информация - от едната, от другата страна - и е много трудно да се разбере какво всъщност се случва. Това не пречи ние да имаме морална позиция въобще срещу войната, разбира се."

Химически оръжия

Няма как да се коментира този въпрос, без да е сигурно, че такива са използвани в Украйна - категоричен е Вълчев. 

"Войната е ужасно нещо, в това няма никакво съмнение, и тя трябва да бъде морално заклеймена. Оттам нататък правото е почти безсилно - поне към момента. Защо е безсилно? Защото войната всъщност е пълното отрицание на правото. Правото предвижда от напред известен начин, процедура за разкриване на някакво деяние, за неговото квалифициране от гледна точка на независими хора и едва тогава произнасяне на присъдата. По време на война ние правим тъкмо обратното - ние произнасяме присъдата и след това евентуално някой да се оправи. Вие нали помните, че когато САЩ започнаха война в Ирак, една от причините беше, че иракчаните правели какви ли не злодеяния. След това се оказа, че нищо от това или почти нищо не е вярно. Така че нека да бъдем малко по-търпеливи. Нещата ще си дойдат на мястото от гледна точна на истината" - призова той.

Геноцид?

Твърдението на американския президент Джо Байдън за извършен геноцид в Украйна също не може да бъде възприето като факт.

"Има дефиниции на геноцид, но, тъй или иначе, към момента ние не знаем фактите, за да ги подведем под нормата. Според мен всеки такъв разговор би бил твърде идеологически натоварен, без да има някакво правно значение", коментира Вълчев.

ЕС и Русия

"За съжаление, западният свят по мое мнение няма самочувствието да води военни действия срещу държава като Русия. Това е истината. И сега ние - понеже ние сме западният свят - компенсираме с едно силно говорене, с едно сатанизиране, което може и да се окаже основателно накрая, на едната от страните. Големият печеливш от цялата тази работа средносрочно и вероятно дългосрочно ще се окаже Китай, защото колкото и да говорим за много тежки санкции, за това, че всички варианти са на масата, в крайна сметка войник на НАТО в Украйна не е стъпил. Не казвам, че трябва да стане, защото оттам може да стане изключително голяма беля, но, така или иначе, западният свят отдавна не е в положението еднолично да казва какво ще става в света. Усилията трябва да бъдат насочени към това да се направи една чисто нова архитектура на международните отношения, разбира се с някаква приемственост", смята той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

3

БотоксПутю

15.04 2022 в 05:22

Този не е от НБУ, а от СУ и защитаваше онзи плагеад - Барбадоса, предложен от ИТН за министър на вътрешните работи. Иначе ре интелигентен тарикат.

10298

2

AntiZ

14.04 2022 в 11:25

Да омайва студентките от НБУ. И понеже е от про-крмълското НДСВ, да му припомня какво пише на руски паметник:"нет нам таким пунтам!"

3714

1

GB

13.04 2022 в 13:53

Е, не всеки може да управлява чрез "седенки".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика