'Дайте ни тази информация, бе, г-жо Манолова', или поредната размяна на обвинения в комисията по ревизия

Йорданка Веселинова 18 август 2021 в 16:09 11919 0

Поредното заседание на Временната парламентарна комисия по ревизията премина в размяна на обвинения и без съществена работа по постъпилите сигнали. 

Обект на критика отново беше председателят на комисията Мая Манолова. Причините - промяна в дневния ред и воденето на монолози на заседанията, защото не изпращала документи до народните представители.

Все пак обаче народните представители решиха, че темата за поскъпването на промишлената електроенергия и сигналите за картелни споразумения и изкуствен дефицит ще се разглеждат следващата седмица в присъствието на представители на новосформираната енергийна комисия.

"Ставаме за смях" 

Спор възникна още при гласуването на дневния ред, който според част от депутатите се различава от изпратения им такъв. Това се превърна и в причина за предложението заседанието на комисията да бъде отменено.

Според  дневния ред днес трябваше да се обсъжда исканата информацията, постъпила от енергийните дружества. Такава обаче са изпратили само две от тях. За това председателят на комисията Мая Манолова да поиска да бъде взето решение как ще се процедира с дружества, които системно не отговарят на исканията на народните представители. Такава точка обаче не фигурирала в дневния ред.

Заради това някои от депутатите заявиха, че комисията следва да се свиква, когато има представени материали и казуси, които да бъдат разисквани, иначе "ставали за смях".

Все пак предложението за отлагане на заседанието не беше прието.

Само точка "разни"

В комисията се споразумяха въпросните дружества да бъдат представени в трета точка - "разни", като предходните две, в които би следвало да се разискват конкретни казуси, отпаднаха.

Така в дневния ред остана само една точка - точка "разни". 

Манолова съобщи, че комисията е изпратила искане за представяне на документи до 12 дружества в енергетиката и от 13 топлофикации, относно сключените договори, ремонтите, ценообразуването и други.

От тях само "Топлофикация София" и "Топлофикация Разград" са  изпратили информация до комисията.

Манолова обаче съобщи, че от "Топлофикация София" не са представили информация за несъбрани търговски вземания, обезценени търговски вземания, дялово разпределение, несъбрани съдебни вземания, присъдени вземания общо, обезценени съдебни вземания неустойки по неизпълнени договори и други, които тя определи като ключови за ценообразуването.

"Тези пера за милиони левове се отразяват на крайната цена на топлоенергията", коментира още тя.

Манолова заяви, че ако информация не бъде представена, комисията би следвало да действа като или отиде на посещения в дружествата, или да бъдат поканени представители на бизнеса и синдикатите, които да обсъдят поскъпването на промишлената електроенергия.

Предложението ѝ за изслушвания не беше прието единодушно, заради вече сформираната енергийна комисия.

Все пак депутатите стигнаха до компромисното решение заседанието да се води от комисията по ревизията, но в присъствието на членове на енергийната комисия.

Константин Стаменов от КРИБ беше в комисията и коментира сигнала на четирите работодателски организации. Според сигнала има изкуствено създаден дефицит, причина за увеличената цена на промишлената енергия.

Манолова пък коментира, че КЕВР не си върши работата, както и че "нещата там са безнадеждни".

"Дайте ни тази информация, бе, г-жо Манолова"

Освен това в комисията има постъпил сигнал за картелно споразумение между четири енергийни дружества, заяви Манолова и допълни че сигналът ще бъде представен по време на следващото заседание.

Това изявление не се хареса на Адлен Шевкет от ДПС, която заяви:

"Превърнахте и днешното заседание в монолог" и упрекна Манолова, че не е изпратила информация до членовете на комисията. Тази теза подкрепи и Анна Александрова от ГЕРБ.

"Дайте ни тази информация и на нас, бе, г-жо Манолова", каза още Шевкет. 

Мая Манолова заяви, че до утре депутатите ще получат всички документи.

След тази размяна на обвинения приключи и заседанието на комисията, на което беше взето единствено решението, че народните представители ще се съберат отново, за да си свършат работата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews