Четин Казак: Задължителното гласуване е противоконституционно

OFFNews 05 юни 2015 в 09:00 5233 15

Не сме против референдумите, но задължителното гласуване е противозаконно. Това обяви депутатът от ДПС Четин Казак по повод предложението за референдум за изборното законодателство заедно с местния вот наесен по бТВ.

ДПС има резерви и към мажоритарния вот. Движението няма да подкрепи внесеното от президента Росен Плевнелиев искане за референдум, стана ясно още от думите на Четин Казак. 

От БСП по принцип са за референдумите и за задължителното гласуване, но искат въпросите да се доизяснят, обяви Филип Попов от БСП. Според социалистите ще има и организационни проблеми при избори „2 в 1” – местен вот и референдум. 

Димитър Лазаров от ГЕРБ обясни, че въпросите са зададени така, че да може да се отговори с „да” или „не”, а после ще се изясняват техническите подробности.

Въпросите, предложени от президента Росен Плевнелиев, са: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?; Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки