БСП пита членовете си как да участва в изборите за президент

Нинова иска замразяване на промените в Изборния кодекс до след изборите

OFFNews 04 юни 2016 в 14:38 4805 10

Вътрешнопартийно допитване ще реши как БСП да участва в президентските избори наесен.

Това реши националният съвет на партията, който заседава днес в София. Въпросите за допитването бяха одобрени с 93 гласа "за".

Първият въпрос във вътрешния референдум е дали БСП да участва самостоятелно на изборите или по друг начин - в коалиция, като подкрепи независим кандидат или такъв на друга партия.

БСП пита и с кои от партиите е допустимо да преговаря за общи кандидати. В списъка на потенциално допустимите са партиите от коалиция "БСП лява България", АБВ, "Атака", ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ. В анкетата ще има и опция "други партии и организации".

В проекта на правила за допитването е посочено, че Националният съвет на партията избира Централна комисия по подготовката на допитването, а общинските съвети избират свои комисии, като работят по указания на Централната комисия.

Във вътрешнопартийния референдум ще имат право да участват всички членове по списъците на членския състав на общинските съвети на БСП. Очаква се допитването да се проведе в периода от 27 юни до 3 юли.

БСП е партията, която ще слуша народа и че на нея най-много й отива да даде този пример във вътрешнопартиен план, обясни лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

По думите на Корнелия Нинова, мотивировката за вътрешнопартийното допитване я има в моралната основа - да питаме партията, когато има важни решения. Тя обяви, че единственият орган, който ще определя правилата на това допитване е Националният съвет.

"Ние сме за това народът да си казва мнението чрез референдуми и това е най-важният глас при вземането на решенията в политиката. След като ние смятаме така на държавно ниво, на нас най-много ни отива да дадем този пример във вътрешнопартиен план - членовете на партията да казват какво ще правим оттук нататък", каза още Нинова.

Евродепутатът Илияна Йотова пък посочи, че участието във вътрешнопартийното допитване на БСП не е просто да сложиш бюлетината по списъка, а провеждането на цялостна кампания сред партийните структури. Според Петър Мутафчиев се слага началото на една добра инициатива за бъдещата работа на Столетницата.

Нинова иска още Народното събрание да наложи мораториум върху промените в Изборния кодекс до произнасяне на Конституционния съд и провеждането на референдума на "Шоуто на Слави", който ще се проведе с президентските избори. Тя предложи парламентарната група на социалистите да внесе такова предложение в парламента.

Според лидера на БСП на всички е ясно, че каквото и да се направи сега по изборните правила, след произнасянето на народа, и след произнасянето на КС, отново ще трябва да се променят правилата.

"Освен, че това е нестабилно законодателство, това което се прави в момента, е неуважение към държавността в лицето на Конституционния съд, който единствен има правомощия да се произнася по тези въпроси и неуважение към суверена – народът, който на референдума трябва да си каже мнението по тези теми", добави Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8359

9

ОФчар

04.06 2016 в 20:52

Както винаги съм казвал - избери Курнелия, получи Гоце!

13301

8

Николай Петров

04.06 2016 в 18:19

Ама и той не е черен, ще обидим някой.

77927

7

El Commandante

04.06 2016 в 18:12

Не бе,българския му брат-близнак,който си е нормален човек...

13301

6

Николай Петров

04.06 2016 в 18:10

Столтенберга е нашия човек- неграмотник, пендак и т.н. , но има един малък проблем не е негър.

77927

5

El Commandante

04.06 2016 в 17:26

"БСП пита членовете си как да участва в изборите за президент"

Без да съм член на БСП отговарям: никак!

Нема смисъл да ни се пречи да избереме мъжкия брат-близнак на Столтенберг за следващ президент, ако се сещате кого визирам...

12884

4

Nimart

04.06 2016 в 16:48

Има ли все още такава партия?

13301

3

Николай Петров

04.06 2016 в 16:32

Цола Драгойчева има ли внук?
 
X

Да помогнем на украинските деца!