Борисов за преговорите с Газпром: Намерете добри адвокати

Йорданка Веселинова 26 август 2022 в 11:44 2644 3

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира опита на служебния кабинет, назначен от Румен Радев, да поднови преговорите с "Газпром". Бившият премиер призова правителството на Гълъб Донев да намери добри адвокати, за да не се стигне до арбитраж и да се наложи два пъти да платим за руския газ.

Кабинетът моли 'Газпром' да поднови преговорите, спря заявките и плащанията за газа

На брифинг в централата на партията Борисов апелира още Европейската комисия своевременно да бъде информирана за действията на кабинета. Той посъветва правителството да поиска от ЕК помощ за договорите.

Оградата с Турция

Борисов отрече обвиненията, че оградата на границата с Турция, изградена по време на управлението на ГЕРБ, е твърде скъпа и некачествена. Той се аргументира с цитати от бившия премиер на Великобритания Дейвид Камерън и от премиера на Унгария Виктор Орбан. След това лидерът на ГЕРБ заяви, че оградата за милиони имала само помощна функция.

По-ниски цени на горивата

Бившият енергиен министър Делян Добрев предложи два варианта, с които държавата може да купува горива на по-ниски цени. Той обясни, че няма разлика между петрола от сортовете Брент и Урал, но от началото на войната в Украйна цената на втория пада драстично с 40%. По думите му в ценово отношение това означава, че на колонките на бензиностанциите се плаща с 1 лев повече от реалната цена на горивата. По думите му това е така, защото "Лукойл Нефтохим" преработва уралски нефт, а не Брент.

"Държавата ще купува от руските барели, ще плаща на “Лукойл Нефтохим” по 10-20 стотинки и БЕХ ще получи горивата. Крайната им цена ще бъде 2,50. А БЕХ ще ги продава на бензиностанциите на 2,50 лв. Така не се нарушава конкуренцията", попита Добрев.

Вторият вариант е налагането на акциз в рамките на 1 лева преди преработката на горивото. По негови изчисления по този начин в хазната ще влизат 3,5 млрд. лв. на година.

"Държавата го прибира в държавния бюджет и оттам компенсираме 1 лев на литър за всеки - служебна кола, транспортна фирма, тирове, автобусни превозвачи. Така се нормализира пазарната цена и пада на 2,50."

В 14 ч. започна брифинг на министъра на енергетиката за цените на горивата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

3

Ivan

01.09 2022 в 19:38

Погледнете само физиономията на това генетично недоразумение... Едва ли Андрешко е изглеждал по-артистично..... Изказва се "компетентно" по всички злободневни въпроси- търговия с газ; строителни проекти; външна политика; вътрешна сигурност; международни отношения; и пр. и т.н....Този идиот излезна от реанимация, в която бе вкаран миналото лято и взе думата... По-просто същество, на такова политическо ниво не сме имали (да на дърпам Дявола за опашката!!) и едва ли някога ще бъдем "ощастливени" да имаме! Нагло, просто, по-просто, най-просто, малоумник, Бойко Борисов! Ето това е деградацията на обществото ни.

12073

2

IvanofRumen

26.08 2022 в 13:09

Борисов не давай акъл за адвокати. Ти си намери по - добър от Менко, че идва се септември и тогава не се знае какви обвинения ще има срещу теб и крадците от обкръжението.

-60

1

офф бее

26.08 2022 в 12:52

Папагал, по ваше време колко влизаше в хазната от Лукойл, че съм забравил...?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки