Борисов обяви, че няма да подкрепи втория мандат, дори и с премиер от ГЕРБ

Йорданка Веселинова 26 март 2024 в 10:27 2761 7

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в НС тази сутрин

Рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви отново, че няма да подкрепи втори мандат на ПП-ДБ.

Вчера на заседание на парламентарната група "Продължаваме промяната - Демократична България" реши да направи опит за редовен кабинет с втория мандат, като предложи на Мария Габриел или друг "приемлив кандидат" от ГЕРБ да заеме премиерския пост.

"Не, това свърши", отговори им задочно днес Борисов през медиите.

Той добави, че било "нахално" да се иска подновяване на преговорите след всички провалени опити.

Борисов съобщи още, че в хода на преговорите Николай Денков предложил вътрешният министър Калин Стоянов да бъде сменен с Румяна Бъчварова. По думите му коалиционното споразумение е било подписано от Мария Габриел.

Борисов съобщи още, че в неделя, когато преговорите с ПП-ДБ за пореден път се провалиха, е получил обаждания от министри от чужди държави, които искали от него да отстъпи за смяна на министъра на вътрешните работи.

На лидерски срещи в четвъртък и петък Борисов се отказал от Христо Гаджев и Жечо Станков

Бойко Борисов съобщи, че в четвъртък е провел лидерски срещи с Атанас Атанасов и Кирил Петков в кабинета му в сградата на бившия партиен дом. В петък пък е преговарял и с другия съпредседател на обединението Асен Василев, пред когото е пренареждал проектокабинета. По думите му тогава Борисов "лично зачеркнал" Христо Гаджев като министър на отбраната и на негово място написал Тодор Тагарев - по думите му това било по молба на Иван Костов. Същото се случило и с министъра на енергетиката и от Жечо Станков отново било записано Румен Радев. За електронното управление също имало отстъпка - от Йоловски бил записан Валентин Мундров.

"На този лист аз зачеркнах голяма част от това, за което се бори преговорният екип", добави лидерът на ГЕРБ.

Раздор в петък вечер

Борисов е поискал от Асен Василев ясен отговор "да" или "не" на този състав. Той е позвънил на финансовия министър след катастрофата му от петък, като в рамките на този разговор Василев е поискал от него смяна и в Министерството на вътрешните работи.  Същата вечер с него се обадил и Атанас Атанасов, който поискал от него рокада в МВР и реформа в службите.

Разговорите продължили и в събота, и в неделя, когато от ПП-ДБ отново поискали смяна в МВР, с която от ГЕРБ не се съгласили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

7

опетков

26.03 2024 в 13:04

Големи аналлитици тук. ББ най-сетне е разбрал, че с неадекватни шизофреници не може да се договаря и преговаря. И ролята му на "доброто ченге" не е най-добрата тук. Шарлатаните се простреляха в крака и си направиха най-доброто хараКиро.

17439

6

мнение от IP

26.03 2024 в 12:32

И какво излиза? Четири депутатки се потят на преговори 10 дни, за да вземе Борисов "листчето" и да драска по него...На туй му викаме демокрация, партийна система и т.н....Тези жени железни бе! Разстройват се само от опоненти. Не им прави впечатление нищо. Нито ПКП, нито нищо...Ама на мен ми остана едно само интересно нещо. ГЕРБ без или след Борисов. Ей туй ще си струва да се види.

710

5

Бълг

26.03 2024 в 11:49

Свиньо банкянска, млъкни!!!

75

4

230 млрд баксов

26.03 2024 в 11:28

Бъчварова от ГЕРБ е много добра идея за вътрешен министър. Проблема е само един - не е човек на Пеевски.

14469

3

случайно прочетох

26.03 2024 в 11:07

"Борисов обяви отново, че няма да подкрепи втори мандат на ПП-ДБ."
"...искали от него да отстъпи за смяна на министъра на вътрешните работи."

И пак ТОЙ ! Има ли изобщо партия ГЕРБ? Защо я хрантутим, като всичко зависи само от бай Х? Тия хора, които са в парламентарната МУ група имат ли капчица достойнство и чест или са си мижитурки?

1000

2

Win

26.03 2024 в 10:59

Герб искат избори .ППДБ и Герб заедно няма да имат 121 мандата на нови избори и ще включат официално ДПС във власта. Делян Пеевски иска официално да влезе в изпълнителната власт. Имат и патерица ИТН .Ако ППДБ не се съгласят ще направят експертен кабинет с ИТН

723

1

user4eto

26.03 2024 в 10:36

До втория мандат, тиквата Толупий, ще се превърти още 3-пъти.
 
X

Да помогнем на украинските деца!