Борисов: Министрите да осигурят политическа подкрепа за реформите

OFFNews 20 май 2015 в 18:24 2216 1

Снимка БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да осигурят политическа подкрепя за готвените реформи. Това става ясно от публикуваната част от стенограмата на заседанието на Министерския съвет. 

"Тук искам само да ви помоля, тъй като предстои да се приемат в парламента здравна реформа, правосъдна реформа, сигурност, антикорупционната стратегия, ще ви моля всички парламентарни групи, които представят коалицията в парламента, да се съобразяват с решението на Министерския съвет и това, което гласуваме ние. Би било много лош знак някои от тези реформи или това, което предлагаме да излиза от името на кабинета (защото всички вдигаме ръце тук), в парламента да бъде бламирана една или друга реформа", казва Борисов на министрите.

"Дали е Калфин, Москов, Иванов или Бъчварова, няма абсолютно никакво значение, това, което вземаме като решение тук, нашите парламентарни групи са длъжни да го изпълняват. Изпратени сме съответно от партиите, които носим мандата да управляваме, с единственото изискване за всеки един от вас да бъде възможно най-добрият експерт и след като даден министър го предлага, ние го подкрепяме. Разчитаме на експертизата на това, което дали в случая Калфин предлага, дали Москов предлага, Иванов вече мина, трябва да отива в парламента, госпожа Кунева или Бъчварова, моля ви, когато отивате на групи или на партийни ръководства, аз имам грижата за ГЕРБ, разбира се, да бъде подкрепяно. Би било много неприятен знак, много неприятно ще звучи и в обществото, в парламента да бъдат бламирани реформи, които кабинетът вече е приел, а виждате, че ние се стараем да го направим така, че с работодатели, със синдикати, с възможно най-голям консенсус да отиваме към тази посока", допълва премиерът. 

Здравният министър Петър Москов съобщава на Борисов за развитието в преговорите със синдикатите и бизнеса относно социалната реформа, като подчертава, че са изпълнили препоръките му. 

"Те, както се казва, не че толкова са стриктни препоръките, просто така или иначе в един момент ще опрем до тяхното мнение; по-добре да ги изслушаме, по-добре, ако има разумни…, а те поне досега в пенсионната реформа на няколко пъти имаха разумни предложения, намери се един добър компромис и когато с такъв консенсус като цяло се приема, е по-лесно и за парламента. Така че, аз ти благодаря все пак, че полагаш усилия", казва в отговор Бойко Борисов.

Да, много време и нерви е понякога, и ресурси, най-вече ресурс, време трябва да си заделите, но ефектът след това е по-добър. Така направихме и с Христо Иванов – колко недели, колко срещи с прокурори, съдии, депутати от различни групи. В началото, както се казва, не искаха да седнат един до друг, камо ли да говорим за някакъв консенсус и накрая мисля, че намерихме добър баланс. Така направихме и с Калфин. Сега цялото време и подкрепа на правителството го отправяме към здравната реформа, защото това е много важно и структуроопределящо, така че още един път ние да си извървим пътя и да знаем, че това е правилно. Другото, мисля, че ще го постигнем", посочва той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки