Борисов иска коалиция с ПП-ДБ до 8 март, за ДПС избори 2 в 1 са ''чудесен вариант''

Йорданка Веселинова 29 февруари 2024 в 10:34 2161 4

Снимка БГНЕС/Антон Станков Делян Пеевски

Делян Пеевски

"Изборите винаги са вариант. За ДПС избори 2 в 1 е чудесен вариант, защото сме готови за избори", каза пред журналисти днес новият председател на ДПС Делян Пеевски.

Санкционираният по глобалния закон за корупция депутат обаче добави, че избори сега не са добри за държавата и призова ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да се разберат и да подпишат коалиционно споразумение.

"Ще разберем тогава дали са разбрали ПП-ДБ къде са, или са дечица в детска градина. Ако са разумни хора, сериозни политици, няма да хвърлят държавата в криза, ще си направят явна коалиция, за да няма нищо скрито и тъмно", каза Делян Пеевски.

Депутатът добави, че едва след като ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се разберат, ДПС ще реши какво и как ще подкрепя.

"Правителство да има - за ДПС е важно. Сериозните мъже трябва да седнат сериозно, сериозните партии да преговарят и да направят стабилно правителство. Това трябва да бъде в името на България", заключи той.

Борисов даде ултиматум на партньорите 

Рано тази сутрин в традиционното си сутрешно изявление лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде ултиматум на партньорите си от ПП-ДБ. Той призова поисканото от него във вторник коалиционно споразумение да бъде сключено до 8 март, защото в противен случай ще се гласува оставката на премиера Денков и се отива на нови избори. Вчера от ПП-ДБ отклониха поканата за коалиция с ГЕРБ и заявиха, че през следващите месеци трябва да се работи по приоритетите на "сглобката" и ако те се изпълнят и след 9 месеца тя може да се превърне в коалиция.

Днес повторно лидерът на ГЕРБ заяви, че коалиционното споразумение ще бъде готово до 5 март, когато то ще бъде представено на партията. На 6 март, когато Денков подава оставка, то ще бъде представено на ПП-ДБ.

До 8 март трябва да бъде готова оценката на министрите, която подготвят премиерът и вицепремиерът Николай Денков и Мария Габриел. Тогава е крайният срок, който Борисов постави двете партии да се опитат да постигнат съгласие по текстовете.

"Ако не, гласуваме оставката на Денков и кабинета и отиваме на избори", закани се Борисов.

ПП-ДБ видя моноспектакли, с които се протакат преговорите

По-късно съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков заяви, че с поведението си ДПС и ГЕРБ-СДС правят моноспектакли, с които се цели протакане на преговорите. По думите му няма смисъл коалиционното споразумение на ГЕРБ да се представя в деня, в който премиерът Николай Денков се очаква да подаде оставка.

"Има явна стратегия да се бавят нещата до последния момент. Ако стане грешка от липса на време, отговорността ще е изцяло тяхна", каза Петков.

Той обясни, че ако се спази графикът на ГЕРБ, то би имало само два дни за преговори, което крие много рискове.

"Скептичен съм към реалната идея на колегите да се договорят. Правят се моноспектакли, които да доведат до потенциални избори."

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

4

leomesi

01.03 2024 в 10:34

ПП-ДБ ще се извъртят пак като фурнаджийски лопати и няма да има консенсус.

-685

3

Козин Човков

29.02 2024 в 18:56

Няма ли някой да ни зарадва с ранна Коледа тази година?

17439

2

мнение от IP

29.02 2024 в 11:13

И кой е луд да сключва споразумение за три години с ГЕРБ? И да слушаме тъпотиите на Пеевски. Това си е чисто самоубийство. Хората ще разберат, че трябва да гласуват по трудния начин...за съжаление.

135

1

Far Rider

29.02 2024 в 10:57

Изборите са винаги най-добрия вариант. Единственото позволено от Конституцията демократично средство за народното волеизявление. Така ще стане ясно кой какво струва , а не всеки да се хвали.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика