Борисов ''декларира'', че ГЕРБ няма да се коалира с БСП. Карадайъ видя ДПС в кабинет

Вече е ясно как ще се явяват част от политическите сили на предстоящите избори

OFFNews 03 февруари 2023 в 19:25 3915 8

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да се коалира с БСП. По време на срещата с партийния актив на партията в Петрич, излъчвана на живо във Фейсбук, той добави, че членовете на партията не са реагирали добре на тази възможност.

"Партията не реагира добре дори да се разговаря с БСП. Да, аз отидох, защото съм джентълмен, но партията няма да реагира добре, ако се мине към подобен тип разговори с БСП, ДПС и т.н... Аз компромиси съм правил много и разговарям с всички. Аз ето днес декларирам: Ние няма да се коалирам с БСП. Същата декларация обаче да я направят Кирил (Петков), Асен (Василев) и Христо Иванов."

След лидерската среща, организирана по инициатива на Корнелия Нинова тогава, той заяви, че ще се изпрати питане до структурите на партията с въпрос дали е нужно ГЕРБ да промени решението на националния си орган, забраняващо влизането в управление с левицата.

Бойко Борисов прогнозира, че в следващия парламент евентуалното обединение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще е в изолация.

"Дали първи, или втори - няма значение. Те ще останат в изолация", смята той.

Според него двете формации се обединяват, защото видели, че поотделно не могли да победят ГЕРБ. Той обаче видя възможност за нова коалиция между ПП, ДБ и БСП. Борисов предложи още предизборно споразумение между партиите, за да може да се разберат по основните приоритети и да няма значение при кого ще отидат мандатите.

Междувременно Националният съвет на СДС реши отново да е в коалиция с ГЕРБ на изборите на 2 април. Решението е взето единодушно със 78 гласа "за". През октомври 2022 година формацията се яви на избори като част от коалиция.

"Български възход" пък реши този път да се яви на изборите не в коалиция, а самостоятелно. Това съобщи лидерът на партията Стефан Янев в Хасково, предава БТА.

По-рано днес ДПС проведе заседание на Централния съвет на партията, след края на който Мустафа Карадайъ прогнозира, че след изборите партията ще е "част от мнозинството, което ще излъчи кабинет." Очаква се Делян Пеевски да бъде отново част от листите на ДПС. Карадайъ добави, че предстои да се номинират кандидати за листите.

БСП ще вземе решение за изборите на предстоящия следващата седмица конгрес. Очаква се и окончателното решение на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

8

Дон

04.02 2023 в 19:44

Баце, нямаш друг избор...за последен път, ще те подкрепя...но ако пак ми ревеш за Бойкикиев.....жив ще те одера!!!!

1000

7

PaulPierce

04.02 2023 в 01:04

Абе той и за ДПС беше декларирал, но това беше за по по по предните избори, сега са ок

75

6

230 млрд баксов

03.02 2023 в 21:59

Опаа, спасените от комунистите не приемат БКП 2 .
Електората на баце и интересите на мафията се разминават и баце е изправен пред сериозна дилема. Обаче нема мърданье .......щом веднъж си се хванал на хорото на мафията.

924

5

Diogen

03.02 2023 в 21:21

Борисов е изпечен лъжец (подбно на Путлер). Мутрата от Банкя ще се коалира ако ще и с дявола, само и само пак да се докопа до милионите, за да пълни шкафчета с пачки и златни кюлчета.

9347

4

Анализи

03.02 2023 в 21:14

Борисов няма да се кралица с БСП, защото няма да управлява. Вече е аут, никой не го иска.

5827

3

pisnamiotmutri

03.02 2023 в 21:13

Коалиция не. Подкрепа и съвместен кабинет, който ще бъде определен като експертен с хора извън двете комунистически партии. Електоратът на ГЕРБ и БСП нямат проблем с такъв ход.

1236

2

БотоксПутю

03.02 2023 в 21:08

Скоро и третото ДПС, под името НДСВ.

4038

1

Moirae

03.02 2023 в 20:03

Не стига, че оставихме ДПС да трупа такава сила в тая държава, ами си създадохме и второ ДПС оглавявано от мутра като втори Пеевски. Вместо да сме ги приключили отдавана с нужните мерки и реформи, ние само си вкарваме автоголове и ги дундуркаме и ги обслужваме.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки