Боряна Димитрова: Правителствената сглобка е партийна клопка. Затова хвърчат искри

OFFNews 21 септември 2023 в 10:22 1335 0

Димитрова

Снимка БГНЕС

Боряна Димитрова

Тази правителствена сглобка е в много голяма степен партийна клопка, затова виждаме периодично искри. Тя трудно се понася от партийните членове и симпатизанти, коментира социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" пред БНР.

Нейната прогноза е, че до март правителството ще удържи, тогава ще има ротация и ако има предсрочни парламентарни избори, те ще бъдат след или заедно с европейския вот.

"Очевидно към настоящия момент нито водещата коалиция в правителството – "Продължаваме промяната-Демократична България", нито ГЕРБ, нито ДПС имат интерес от свалянето на това правителство. Нито една от тези три партии, на които се крепи парламентарното мнозинство, няма интерес от събарянето на това правителство", изтъква Димитрова.

По думите й подкрепящите партньори също нямат интерес кабинетът да падне, но имат интерес от приятелски огън заради местните избори.

"Протестът (на зърнопроизводителите - бел. ред.) оголи много проблеми в земеделието. Българското общество за тези няколко дни научи повече за земеделския сектор, отколкото години наред. Реалните диспропорции в него оставаха замъглени и скрити от погледа на широката общественост", обясни още социологът.

Според нея в хода на протеста са се осветили много съществени проблеми в българския аграрен сектор – концентрацията на земя и субсидии, постепенното изместване на традиционни български сектор.

"В магазина виждаме само резултата, но зад него се крият години наред трупани диспропорции", изтъкна Боряна Димитрова.

Тя прогнозира, че ако диспропорциите, които крият остър социален проблем – обезлюдяването на големи региони, продължат и не бъдат решавани, това могат да бъдат мини, които след няколко месеца отново ще избухнат. И това ще е така докато не бъдат взети по-устойчиви решения за преструктурирането на традиционния за страната ни сектор.

"И тези протести бяха потушени с един меморандум за финансова подкрепа, списък на кого колко се дава", допълни тя, като акцентира върху необходимостта от реформи.

Димитрова бе категорична, че в самото началото на протеста на зърнарите е имало политически мотив с искането им за забрана на вноса на украинска пшеница. После обаче са били осветени проблемите в сектора.

"Във всеки протест могат да се разчетат множество пластове. Вероятно и тук може да има прочит за политически елемент, особено във взривоопасното му избухване", коментира още Боряна Димитрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика