Бойко Борисов: Кабинетът ще остане поне до 15 декември

Йорданка Веселинова 22 ноември 2023 в 12:01 4749 6

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

"Сглобката" между ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС ще крепи кабинета поне до 15 декември, стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Пред журналисти в парламента той разясни, че през декември предстоят две важни заседания - на 6 и 15 декември, когато ще се гласуват окончателните промени в Конституцията. По думите му до изпълняването на този ангажимент мнозинството ще е стабилно.

"Истинската драма ще дойде на ротацията, защото декември месец имаме две много важни дати - 6 и 15 декември за промяната на Конституцията. Това задължително ще ни държи дотогава. Ако с колегите намерим сили да произвеждаме не за пред медиите добри новини, а по цели сектори разбират кое е най-доброто, или ако продължи практиката да се търсят скандали, вместо обединяващи ни теми, то тогава най-доброто е да се разпадне тази сглобка и да се отиде на нови преговори, нови избори."

Борисов каза, че лично е гласувал "за" отхвърлянето на вота на недоверие срещу кабинета, а после Кирил Петков се е обадил, за да благодари. От редиците на парламентарната група само лидерът на СДС Румен Христов е подкрепил свалянето на кабинета.

"Все още обществото не е готово с нищо, което да може да замени това (правителство - б.а.) с по-добро. Към днешна дата. Утре може да бъде друго", заяви лидерът на ГЕРБ.

Бойко Борисов даде заявка, че ако кабинетът издържи до ротацията, то тогава ГЕРБ ще поиска да има и свои министри.

ГЕРБ се отричат от Калин Стоянов, но не му искат оставката

Бойко Борисов отрече твърденията на Кирил Петков, че номинацията на Калин Стоянов за вътрешен министър е на ГЕРБ. По думите му уговорката с ПП-ДБ била министрите да са техни, а зам.-министрите на ГЕРБ. Доскоро официално се твърдеше, че ГЕРБ няма представители в Министерски съвет, в това число и зам.-министри, като тяхната роля е да контролират "некоалиционния" си партньор на законодателно ниво в парламента. Тази теза бе лансирана както от ПП-ДБ, така и от ГЕРБ-СДС.

"Когато дойде темата МВР, аз им казах, че трябва да е експерт, професионалист, еднакво отдалечен от всички. Предложих да се избира от наличните, назначени от тях, по тяхно време... - шефът на полицията, шефът на ГДБОП и шефът на жандармерията", каза Борисов.

По думите му след това Кирил Петков е предложил Калин Стоянов. Борисов отрече да е разговарял със Стоянов и дори да го познава, а само се бил съгласил с тази номинация. След това той повтори тезата на Делян Пеевски, че в последните месеци ПП-ДБ започнали война срещу вътрешния министър, защото не искал да се намесва в изборния процес или да участва в партийни назначения в МВР. 

Лидерът на ГЕРБ добави, че оставката на министъра не можело да се иска, тъй като той бил експерт, а не политическо лице, за което се носела и политическа отговорност. 

ГЕРБ иска две нови парламентарни комисии

Борисов обяви, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи създаването на анкетна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протеста срещу БФС:

"Веднъж завинаги трябва да разберат, че когато е паднал човек, му се слагат белезници и се кара в районното. Не се продължава да се бие и рита. Това не е чест на пагона... Аз не мога да защитя полицай, който рита паднал човек. Но не мога и да се съглася да се сменя министър, защото не угажда за партийни назначения."

По-рано днес председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски обяви, че движението няма да подкрепи анкетната комисия за полицейското насилие, поискана от ПП-ДБ, защото "момчетата си свършили работата". Санкционираният по "Магнитски" депутат обаче обяви, че утре ще предложат създаването на временна комисия за казуса в МЕУ около сертифицирането на машините. Лидерът на ГЕРБ обяви, че ще подкрепят създаването и на тази комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

22.11 2023 в 15:02

Пеевски както "работи" и Конституцията му е до колене. Може да не чакате 15 декември.

345

5

Джендо Джедев

22.11 2023 в 13:00

Боце може да се сглоби с Шиши и Костя. Натам вървят нещата. Или да гледа пак Мунчови гълъби. Явно така му харесва.

1017

4

IvoIvo

22.11 2023 в 12:50

Е то ей го е кога е...

1005

3

ПР

22.11 2023 в 12:44

Като рече"поне до 15.12.", то все едно е далече 15.12.Или не е уточнил годината.Тъп ли е или само такъв го играе?!

400

2

демотиватор

22.11 2023 в 12:43

Май дори и на него му писна вече от #Шарлатаните... (ジ)

1000

1

gale

22.11 2023 в 12:15

Дали не може да се разглоби и по-рано!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика