Бившият началник кабинет на Радев: Има маниакална обсесия за власт, която минава през генериране на обществен хаос

Александра Маркарян 07 юли 2023 в 15:30 13016 5

Калоян Методиев

Снимка БТА/Цветомир Петров

Калоян Методиев

Крайно остър и критичен коментар за президента Румен Радев направи бившият началник на кабинета му Калоян Методиев.

Според него държавният глава страда от "маниакална обсесия за власт, която минава през генериране на обществен хаос и манипулация на различни групи чрез приемане на съответни роли и образи", само и само за да управлява.

Ето какво пише дословно Методиев:

"Манипулацията на различните обществени групи от страна на президентството никога няма да спре. Президентът Радев със зъби и нокти се молеше да е домакин на „Три морета“ и да се снима с Байдън, създаде с държавен ресурс неолиберална партия, играе ту с една, ту с друга групировка в съдебната система, заявяваше през годините: „Крим е руски“, „Моята кохорта е завършила американски университети, а вие сте завършили руски“, „Това не война, а конфликт“, „Коя е вашата родина майка?“, „Вие сте гарант за етническия мир по време на прехода“…. и т.н., и т.н. За всеки шаран има по една царевичка на кукичката. Да, рейтингът му отива стремително надолу. Дори гравитиращите около президентството агенции не могат да го скрият. Процесът обаче е бавен.

Сега се е прицелил към лявото пространство, за да го използва (подчертавам думата "използва" като синоним на "употребява") ситуационно като носна кърпа, за да сваля с него правителството. Преди това беше пръв ястреб-евроатлантик, за да печели избори. Свали в тандем с Борисов предходното. След това ще търси друг лост и образ, за да сваля и следващия кабинет, и по-следващия... за да прави пак служебен кабинет. Имаме си работа с психологически проблем – маниакална обсесия за власт, която минава през генериране на обществен хаос и манипулация на различни групи чрез приемане на съответни роли и образи. Нищо повече, нищо по-малко. Единственият начин за демаскиране на това явление в българската политика, което задушава цялото политическо пространство, е чрез разкриване на вече публично известните тежки корупционни зависимости на служебните му управления – газовия договор с „Боташ“, сделките с горива в правосъдие и енергетика, десетки сделки за милиони с имоти, съсипването на държавните дружества, ДФЗ и т.н. Само през разкриване (на - бел. ред.) корупцията може да се спре играта на сменящи се униформи. Шараните никога няма да свършат! Никога! Въпросът е да останат толкова малко, че да не дават електорална енергия на Радев да насъсква противостоящи си групи, да ги манипулира и да използва цялото общество за користните си политически цели".

Преди дни Методиев публикува за пореден път документи, с които оборва твърдение, че е бил уволнен от президентството. Той показва, че е напуснал по собствено желание. Това се случи през 2020 година. Мотивът му е "разминаване относно оценките, методите и целите на политиката".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

5

Анализи

08.07 2023 в 13:19

Политбюро на ЦК на БКП беше бе обрано в изявите си в сравнение с Резидента. Всяка мания за власт е вид лудост и комплексарщина.

4038

3

Moirae

07.07 2023 в 16:45

При Радев орден ''Стара планина'' отиде за бившия вицепрезидент на ''Мултигруп'' Николай Вълканов.

345

2

Джендо Джедев

07.07 2023 в 16:29

Bad Horse,

Така е, тоя Мунчо, за голяма жалост, все още има представителни функции. Хубавото е, че поне управленските му се спихнаха.

12407

1

Bad Horse

07.07 2023 в 16:10

Заради тоя зелен чорап с мания за величие, повечето хора по света приравняват България с Унгария и Сърбия по отношение на помощтта за Украйна. Вчера направи голяма щета на българския образ пред света. В Интернет ни правят на нищо в коментарите за срещата му със Зеленски.

Върви обяснявай, че доставяме боеприпаси и гориво от началото на войната, и че сега ще разширим още повече помощта. Когато президента ни говори моронизми, естествено е да смятат, че и ние сме морони. Признайте си и вие, че смятате американците за дебили, че избраха Тръмп през 2016, или Байдън през 2020, едно от двете поне! :) Така ни преценяват и нас.

За съжаление сме с Радев до края на мандата му. Не виждам начин да бъде импийчнат с тези слаби партии, или протести да го свалят...
 
X

Да помогнем на украинските деца!