Без ДПС няма нито мнозинство, нито правителство

Делян Пеевски вече е член на партията на Ахмед Доган

Йорданка Веселинова 29 септември 2023 в 10:28 4534 2

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Делян Пеевски

"Както виждате всички важни решения не могат да се случат без ДПС."

Това каза на традиционната си сутрешна сводка пред журналисти в парламента санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски. Доскоро той изобщо отсъстваше от Народното събрание и избягваше всякакви медийни изяви, но вече се появява ежедневно, за да коментира всякакви теми, изземвайки ролята на говорител на партията от официалния ѝ лидер Мустафа Карадайъ.

"Обществото е избрало определени партии и без това мнозинство нищо не може да се случи", добави той.

Изказването му е в отговор на въпрос за това как ролята на ДПС се измени от първоначално опакованото "конституционно мнозинство", необходимо само за прокарването на промените в основния закон, до участието във всяка една законодателна промяна, проекторешение или инициатива на сглобката, за всички от които е необходимо обикновено мнозинство от 121 гласа, с каквито разполагат ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Пеевски съобщи още, че вече е член на ДПС. Доскоро той влизаше в парламента като гражданска квота на движението. Той обаче отказа да съобщи от колко време е част от партията и формално. Делян Пеевски отклони въпрос дали е възможно да стане следващия председател на партията. По думите му на вота тази есен ДПС ще увеличи броя на градовете, които управляват.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който традиционно слага старта на сутрешните изявления, отново определи като част от коалицията ДПС. Миналата седмица той първо заговори за тройна коалиция между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, а ден по-късно се отметна. Лидерът на ДСБ и съпредседател на ПП-ДБ Атанас Атанасов на свой ред също вече легитимира Пеевски. В ефира на Би Ти Ви тази сутрин той определи депутата само като "юрист". 

На свой ред Пеевски заяви, че няма нужда от коалиционно споразумение между партиите, с което чисто формално и за пръв път потвърди термина "коалиция", който се избягваше с опаковки като "некоалиция", "сглобка", "конституционно мнозинство" и "евроатлантическо мнозинство".

Изборите и ролята им за кабинета

Бойко Борисов заяви, че местните избори и резултатът от тях ще са тестът за коалицията. По думите му трите партии трябва да имат "като блок" най-много общински съветници и кметове, за да се препотвърди правителството.

Борисов обаче не каза какво ще последва, ако на вота има изненади. Той отклони и въпрос дали партията му би подкрепила кметове на ПП-ДБ, ако стигнат до балотаж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

29.09 2023 в 17:10

Ето го - ТОЙ Е!
Един ден на герба трябва до го сложат.
Дебел, тъп, нагъл - идеален символ на държавата.

11982

1

leomesi

29.09 2023 в 15:07

Открай време те колят и бесят
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки