България с нота до Скопие да осигури достъп за поклоненията пред Гоце Делчев

OFFNews 27 януари 2023 в 11:38 2180 0

Николай Милков

Снимка БГНЕС/архив

Външният министър Николай Милков

България ще изиска с нота Северна Македония да осигури достъп на хората, които пътуват за поклоненията пред паметта Гоце Делчев на 4 февруари. 

Това обяви министърът на външните работи Николай Милков след информацията, че в социалните мрежи се организират блокади на пътя за Скопие. Според публикациите в съседната ни държава се готвят блокади на пътищата към Скопие след граничните пунктове при Деве баир и Делчево и се призовават "всички родолюбиви хора да дойдат с камиони, трактори, автомобили и друга техника за участие в протеста". 

"Ключово е гарантирането на сигурността и спокойствието на българите там. Осигуряването на безпрепятствено поклонение е елемент от това, допълни външният министър.

Външният министър изтъкна, че ако Северна Македония възпрепятства достъпа на български граждани, това би било безпрецедентно. 

България ще търси от властите в Северна Македония уверения, че местните институции ще изпълняват функциите си, каза още Милчев. 

Българите в Северна Македония нямат много опции - или трябва да прекратят дейността си и да се снишат, или да се върнат в България. Това трябва да е част от нашия диалог там, за да бъде прекратен този омагьосан кръг. Български клуб е нападнат, членовете на тоя клуб са викани в полицията за разпит и не се знае в какво качество. Това е основният проблем, че каквито и механизми да залагаме, ако институциите не са си на място, няма резултати, подчерта министърът на външните работи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки