Бъдещата президентска партия щяла да се казва ВВС

Няма място в листата на БСП за Станишев и Иво Христов

OFFNews 20 април 2024 в 08:25 10176 8

Иво Христов
Иво Христов.

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев няма да бъде в листата за евродепутати на Столетницата, а същото важи и за бившия началник на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. Това твърдят източници на OFFNews от "Позитано" 20.

Друг от сегашните евродепутати на БСП - Елена Йончева, сама не искала да повтори мандата си в ЕП и нямало изобщо да се бори за място в листата. 

Петър Витанов, който на последните евроизбори също стана евродепутат с гласовете на БСП, в момента имал сериозна дилема. Той е недолюбван от "своите" заради позицията си в подкрепа на Истанбулската конвенция и срещу руската агресия срещу Украйна, а в същото време е получил предложение от новия ляв проект на Ваня Григорова и Мая Манолова. Засега обаче Витанов не е приел, защото не искал да отреже всичките си мостове към червената партия. Той се надявал в обозримо бъдеще Нинова да сдаде властта, а той да хване добра ръка при следващото раздаване на картите в Столетницата.

Така единствено Цветелина Пенкова от сегашните представители на БСП в ЕП има шансове да попадне отново в листата.

Иво Христов на практика вече е скъсал всички връзки с БСП и политическото му бъдеще е в неродената все още партия на Румен Радев. На сегашните избори такава формация няма да играе, но целта е проектът да е напълно готов до септември-октомври, когато е вероятно да има нови предсрочни избори за парламент и едва след тях да се сформира някакъв вид по-трайна сглобка.

Официално Румен Радев никога не е потвърждавал, че ще прави нов политически проект.

На Христов е отредена главна роля в "президентската партия". На "Позитано 20" дори говорят, че самият той е измислил и абревиатурата на формацията. Съкращението задължително трябвало да е ВВС, за да насочва недвусмислено избирателите към Военновъздушните сили, от които към голямата политика тръгна каращият втори мандат сегашен държавен глава.

В червените редици в момента има най-различни мнения по темата дали Ваня Григорова и Мая Манолова могат наистина да причинят сериозна електорална щета на БСП. От една страна, голяма част от бесепарите смятат, че двете дами трудно могат да съберат силни листи и че нямат достатъчно мощен финансов гръб за силна кампания. Освен това синдикалните структури на КТ "Подкрепа" в никакъв случай не искали да бъдат свързвани с откровено ляв политически проект. В същото време, Григорова съвсем наскоро направи фурор на кметските избори в столицата и вероятно би могла да отцепи гласове от избирателите на Столетницата, а може би и от "Възраждане". Бившата синдикалистка била твърдо против в листите за вота да има "стари и компрометирани муцуни", твърдят източниците ни от червената политическа централа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

9

bucher

21.04 2024 в 00:06

Висш Васал на Съветския съюз ?

1236

8

БотоксПутю

20.04 2024 в 19:09

Не на мен с тия номера! Абревиатурата не идва от военно-въздушни сили, а от Владимир Владимирович.

900

7

Rex

20.04 2024 в 16:43

По-удачно е да я кръстят ВГЗ.

1000

6

Чук и сръб

20.04 2024 в 16:38

Истериите и драмите на комуноидите не ме трогват. Руско варено в червен сос!

22548

5

dolivo

20.04 2024 в 13:55

Бряяяя, ВВС , бас държа едното В е Велик или Висш. Един вид Uber alles. Второто В ми се иска с Волжка България да има нещо, така за хак на Руснаците...

-1650

4

ob1

20.04 2024 в 09:23

Какво изключително въображение...

2099

2

Mateevk

20.04 2024 в 09:07

Това не важи за руския мир!

-10000

1

Политиците и памперсите си приличат по това, че редовно трябва да се сменят. И то поради една и съща причина!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки