Армията с нов началник от днес, трима висши генерали свалят пагоните

OFFNews 30 юни 2014 в 12:10 8528 4

Вицеадмирал Румен Николов

Снимка Министерство на отбраната

От 30 юни Българската армия има нов началник - вицеадмирал Румен Николов. Той поеме поста от генерал Симеон Симеонов на тържествена церемония в Министерството на отбраната.

В същото време двама генерали и един адмирал ще се разделят днес с военната служба - заедно с началника на отбраната това са командващият на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов и командващият Военновъздушните сили ген.-майор Константин Попов. 

Това са и тримата нови най-важни за армията генерали. 

Техните предшественици ще се разделят днес с военната служба. Генерал Симеон Симеонов не може да продължи по-нататък, защото стигна върха на военната кариера. Пределната възраст за военна служба, според военното звание, на заместниците на генерал Симеонов генерал-лейтенант Стефан Василев и контраадмирал Георги Георгиев е единствената причина те да се разделят с пагоните си.

Началникът на отбраната е най-старшият офицер с висше военно звание и е пряк началник на всички военнослужещи от въоръжените сили. Той се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок четири години.

В най-новата история на страната за първи път морски офицер поема ръководството на армията. До момента началници на Генералния щаб и по-късно началници на отбраната са били офицери само от Военновъздушните сили и Сухопътните войски.

Също така за първи път на поста началник на отбраната застава военен с по-ниско от изискваното за това място звание. С промени в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили правителството прие нови правила за избор на кандидати за висши военни длъжности. Така вече офицери с две звания по-ниски от това, което се изисква, ще могат да заемат съответните постове. Това означава, че за началник на отбраната, за което досега се изискваше да бъде пост за генерал с четири звезди или адмирал, вече ще може да кандидатства двузвезден генерал или контраадмирал, какъвто е случаят на Николов, който от контраадмирал беше повишен вицеадмирал. 

Промяната беше направена, защото двамата генерали с по 3 звезди, които по старите правила можеха да станат началници на отбраната - ген.-лейт. Атанас Самандов и ген.-лейт. Стефан Василев, са близо до пределната възраст за пенсия. Така реално по сегашния ред няма подходящи генерали за началник на отбраната, чийто мандат е четири години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика